BIO

Jarmuż ekologiczny pęczek (100g) - BIO (PL)

Dodaj recenzję
Kod: 5908249971721
Jarmuż charakteryzuje się ostrym, wyrazistym smakiem przypominającym połączenie kapusty, brukselki i brokułu. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Przygotowuje się go podobnie jak szpinak, można więc go zarówno dusić, smażyć (podając z boczkiem, czosnkiem i różnymi serami ), jak i jeść na surowo w sałatkach. W surowej postaci wyśmienicie smakuje w wytrawnych koktajlach ze szpinakiem, natką pietruszki i awokado lub na słodko, w połączeniu z owocami np. borówkami amerykańskimi, mango czy bananem.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Przepis

Socca/ farinata z cukinią i pomidorami
Socca/ farinata z cukinią i pomidorami

SKŁADNIKI (2-3 porcje)

1 szklanka mąki z ciecierzycy

¾ szklanki wody

2 łyżki oliwy extra vergine

10-15 pomidorków koktajlowych

½ szklanki cukinii startej na dużych oczkach

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki suszonego tymianku

1 łyżeczka suszonego czosnku

½ łyżeczki suszonej cebuli

1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych sól dodatki: garść rukoli guacamole albo pasta z jarmużu i awokado

 

Lista produktów

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę z ciecierzycy przesiać i wymieszać z wodą i oliwą, odstawić na przynajmniej godzinę lub jeśli jest możliwość – na całą noc, aby ciasto zgęstniało i dojrzało. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Do piekarnika włożyć okrągłą formę o średnicy 20-21 centymetrów i nagrzać piekarnik do 230˚C. Odstane ciasto wymieszać ze wszystkimi przyprawami i cukinią. Z piekarnika wyjąć formę, delikatnie natłuścić i wlać do niej ciasto. Na całej jego powierzchni ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidorki i lekko je docisnąć. Formę włożyć do piekarnika, piec około 20-25 minut, aż socca się zetnie i przyrumieni. Wyjąć ją z piekarnika, odstawić na kilka minut, a następnie pokroić w trójkąty i podawać od razu ze świeżą rukolą i guacamole.

Wskazówki: Soccę można przygotować z samymi przyprawami, bez cukinii i pomidorków. Może ona stanowić również alternatywę dla tradycyjnego pieczywa.