Orzechy włoskie ekologiczne niełuskane (500g) - BIO (k)
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia:
CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
(dla 4 osób)
- 320 g kaszy bulgur
- 700 ml bulionu warzywnego
- 40 ml oliwek czarnych
- 50 g pomidorków suszonych
- 30 g orzeszków pinii
- 50 g orzechów włoskich
- 40 g orzechów laskowych (uprażonych)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- sól morska
Do bulionu:
- 2 marchewki
- 5–6 listków botwiny
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 dojrzały pomidor
- 1 łyżka soli
- 1 ząbek czosnku natka pietruszki bazylia listek laurowy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
PRZYGOTOWANIE:
Bulion: Składniki włożyć do garnka z 2 l wody, zagotować i gotować przez 25 minut pod przykryciem. Na koniec odcedzić bulion. Bulgur: W gorącej wodzie namoczyć suszone pomidory. W bulionie warzywnym gotować przez 15–20 minut kaszę bulgur: będzie gotowa, kiedy wchłonie cały płyn. Przemieszać widelcem i przełożyć do miski. Odstawić. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić rozkrojony na pół ząbek czosnku, orzeszki pinii, orzechy laskowe i orzechy włoskie grubo zmielone, pokrojone na plasterki oliwki i pokrojone w paski pomidory: dusić przez 2 minuty, następnie doprawić solą i gotować jeszcze przez 3 minuty, ciągle mieszając. Wsypać bulgur, dokładnie wymieszać i podawać na gorąco.
* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.