WEGETARIAŃSKI BIO

LA SELVA Oliwki zielone w zalewie (310g) - BIO

Kod: 8018759001300
Producent: LASELVA
Oliwki zielone w zalewie ekologiczne. Łagodne zielone oliwki idealnie nadają się na aperitif lub jako dodatek do sałatek, kanapek lub dań kuchni śródziemnomorskiej.

Masa netto: 310 g
Masa netto po odsączeniu: 170 g
Producent:  La Selva
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Włochy

Skład: oliwki zielone*, woda, sól morska, sok z cytryn*.
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 148 kcal (609 kJ)
Białko: 0,9g
Węglowodany: 3,5g
w tym cukry: 0,5g
Tłuszcz: 14g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,8g
Błonnik: 0,0g
Sól: 4,0g

Certyfikacja: IT-BIO-006, rolnictwo UE

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu kilku dni.

Produkt naturalny: TAK 
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK 
Bez drożdży: TAK

Przepis

Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką
Przepis: Dietetyczne Pocztówki - Letni ratatouille z grzanką

Kolejna Dietetyczna Pocztówka Centrum Dietetyki Consilium Vitalis zabiera nas do kraju nad Sekwaną prezentując jak w prosty sposób przygotować tradycyjne francuskie danie - letni ratatouille. Tą oraz wszystkie inne potrawy prezentowane w serii Dietetycznych Pocztówek znajdziesz w dietach Centrum Dietetyki Consilium Vitalis!

Przygotowanie:

Letni ratatouille:

Warzywa dokładnie umyć. Następnie przekroić bakłażana wzdłuż na 4 części usunąć końcówki po obu stronach i wyciąć gniazda nasienne stanowiące wnętrze bakłażana, tak aby pozostała skóra wraz ze ścisłą tkanką przylegającą (ok 2-3 centymetrową przy skórze). Bakłażana pokroić w 2 centymetrową kostkę. Identycznie postąpić z cukinią. Paprykę oczyścić z pestek i również pokroić w kostkę. Pomidory pokroić z kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić najpierw bakłażana, smażyć ok. 2-3 minuty, następnie dodać cukinie, po kolejnych 2 minutach dodać paprykę i smażyć jeszcze chwile. Na koniec dodać pokrojonego pomidora wraz z sokiem i drobno posiekany czosnek. Wszystko dusić do miękkości warzyw, pomidory powinny się lekko rozgotować, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz ziołami prowansalskimi.


Grzanka Czosnkowa:
Bułkę pokroić na plastry lub na ćwiartki, a następnie natrzeć sosem utworzonym poprzez wymieszanie oliwy z oliwek z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną świeżą bazylią oraz solą i pieprzem.


Składniki (4 porcje):
- Bakłażan - 1 sztuka (ok 200-300g)
- Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)
- Pomidory w puszce - 2 opakowania (ok 600 g)
- Papryka mix - 3 sztuki (ok 300 g)
- Oliwki zielone - 1 opakowanie (150 g)
- Zioła prowansalskie - do smaku
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (ok 30 g)
- Czosnek - 3 ząbki (ok.15 g)
- Bazylia świeża - 1 pęczek
- Bagietka razowa - 1 sztuka (ok 200 g)
- Sól i pieprz, ostra papryka - do smaku