BIO

MISO SHIRO (PASTA Z RYŻU I SOI) BIO 300 g - LIMA (BP)

Dodaj recenzję
Kod: 5411788041249
Tradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem soi. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Doceniane za kulinarne walory oraz korzystny wpływ na zdrowie.
SKŁADNIKIryż* (63 %), SOJA* (23 %), woda, sól morska (6,3 %), Aspergillus oryzae. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISTradycyjna, bardzo delikatna pasta japońska, produkowana ze sfermentowanego ryżu z dodatkiem SOI. Miso znane było na Dalekim Wschodzie już w 1300 roku. Długość fermentacji ryżu - kilka dni. Produkt pasteryzowany.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g Wartość energetyczna - 812 kJ/193 kcal Tłuszcz - 4,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,7 g Węglowodany - 29 g w tym cukry - 26 g Błonnik - 2,0 g Białko - 9,1 g Sól - 5,0 gINFORMACJA ALERGENNA Produkt może zawierać zboża zwierające gluten.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak

Shiro miso - EKO.

Producent: Lima, Blgia.

Skład: ryż*(63%), soja*(23%),woda, sól morska (6,3%), Koji (Aspergillus oryzae).

*surowce pochodzące z upraw ekologicznych

Przepis

Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?
Czym jest pasta miso i jak stosować ją w kuchni?

Dziś Polacy coraz częściej sięgają po składniki kulinarne, które jeszcze kilkaset lat wcześniej były zupełnie nieznane w naszej części świata. Obecny rozwój cywilizacji sprawia jednak, że każdy może stworzyć wyjątkowe potrawy, bazując na kuchni całego globu. Jedną z ciekawych przypraw jest pasta miso, która nie tylko świetnie wpływa na smak dania, ale jej stosowanie niesie ze sobą korzyści dla organizmu.

Dziś Polacy coraz częściej sięgają po składniki kulinarne, które jeszcze kilkaset lat wcześniej były zupełnie nieznane w naszej części świata. Obecny rozwój cywilizacji sprawia jednak, że każdy może stworzyć wyjątkowe potrawy, bazując na kuchni całego globu. Jedną z ciekawych przypraw jest pasta miso, która nie tylko świetnie wpływa na smak dania, ale jej stosowanie niesie ze sobą korzyści dla organizmu.

Opisywany składnik potraw ma swoje korzenie na dalekim wschodzie, ponieważ to właśnie z terenów Japonii oraz Korei pochodzi pasta miso. Skład bazuje na sfermentowanej soi, a smak jest zależny od wielu czynników, takich jak region powstania produktu, zawartości soi lub czasu fermentacji. Im jest on dłuższy, tym pasta jest ciemniejsza, posiadająca bardziej intensywny aromat i smak.

Pasta miso – rodzaje

Miso czyste (hatho) – w produkcji tego rodzaju pasty stosuje się wyłącznie soję, a kolor otrzymanego produktu jest bardzo ciemny, tym samym smak jest niezwykle intensywny.

Pasta czerwona (akamiso) – zazwyczaj również produkuje się ją wyłącznie z soi, jednak czasem stosuje się dodatki w postaci jęczmienia lub ryżu. Posiada czerwonawy kolor, co jest związane z długim okresem fermentacji. Ma cierpki, słony smak i intensywny aromat. Może być doskonałą marynatą do mięs.

Pasta żółta (shinshu) – ten rodzaj wykonuje się z soi oraz jęczmienia. Jej (pasty) smak jest łagodny, a kolor żółtawy. Jest uniwersalna i na jej podstawie można zrobić lekką marynatę lub sos miso.

Pasta biała (shiro miso) – mimo swojej nazwy, jej kolor jest delikatnie kremowy, beżowy. Shiro miso wytwarza się z ryżu oraz soi. Posiada słodkawy smak i rzadką konsystencję. Z tego powodu używa się jej jako dressing do sałatek lub podstawę do sosów. Proces fermentacji w tym przypadku jest najkrótszy, a tym samym także okres przydatności.

 

[lista-produktow id="12021,4904,5109"]

 

Pasta miso – właściwości

Pasta miso należy do produktów dosyć słonych, dlatego cechuje ją spora zawartość sodu. Dzięki temu można zrezygnować z używania soli kuchennej w potrawach, do których się ją wykorzystuje. W jej składzie znajduje się niewiele węglowodanów, a przy tym dużo błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Do tego dochodzi także wapń i żelazo. Dołączając pastę miso do swojej diety, można poprawić pracę układu trawiennego. Inne korzyści płynące z jej stosowania to wzmocnienie kości, regulacja ciśnienia krwi, leczenie skutków nadużycia alkoholu i tytoniu.

 

[lista-produktow id="10583,9130,9131"]

Do czego użyć pasty miso w kuchni?

Jak wspominane było przy rodzajach past, miso doskonale przydaje się w przygotowywaniu mięsa, ryb, a także sałatek, sosów i zup.

Chcesz wykonać sos do pieczonych warzyw, kasz lub tofu?

Jest bardzo prosty!

  • Do jednego garnka wrzuć dwa ząbki startego czosnku i dwie łyżki oleju.
  • Podsmaż przez około 30 sekund.
  • Następnie zdejmij naczynie z ognia i dodaj łyżkę sosu pomidorowego (np. passaty, koncentratu, ketchupu), dwie łyżki shiro miso, łyżkę cukru trzcinowego, łyżkę startego korzenia imbiru i 50 ml wody. Jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj chilli według uznania.
  • Wszystko wymieszaj ze sobą i gotowe.
  • Ten sos miso doskonale sprawdzi się też jako marynata (mięsa, tofu, warzyw na grilla)!

[lista-produktow id="15043,15044"]

Kupuj wyłącznie w sprawdzonych sklepach. Niestety, na rynku można znaleźć wiele produktów wątpliwej jakości, które nie posiadają tak dobrego smaku i są przy tym złe dla organizmu. Z tego powodu korzystaj z ofert rzetelnych dostawców. W naszym sklepie Organic24.pl znajdziesz różne odmiany pasty miso, które na pewno urozmaicą Twoje kulinarne horyzonty i dodadzą smaku pysznym potrawom!