BEZGLUTENOWE BIO

MANFUSO Pomidory w kawałkach (400g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8012462988903
Producent: MANFUSO
Ekologiczne pomidory w kawałkach. Oryginalny włoski produkt prosto z okolic Neapolu. bezglutenowy bez cukru wegański

Pomidory w kawałkach ekologiczne - BIO

 

Masa netto:400g, Masa bez zalewy: 240g

Producent: Manfuso

Dystrybutor: EKO-WITAL SP.ZO.O.,  Ul.Staniewicka 5, 03-310 Warszawa

Kraj pochodzenia składników: Włochy

Skład: Pomidory BIO 60%, sok pomidorowy BIO 40%

 

Wartość odżywcza produktu na 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 99,5
Białko (g): 1,0
Węglowodany (g): 3,9
W tym cukry (g): 3,9
Tłuszcz (g): 0,2
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,0
Błonnik pokarmowy (g): 1,1
Sól (g): 0,06

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przełożyć do innego pojemnika i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. 

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

 

 

 

 

Przepis

Warzywa po prowansalsku z piekarnika
Warzywa po prowansalsku z piekarnika

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 żółta cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 bakłażan, obrany i pokrojony w kostkę
  • 2–3 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 duża czerwona papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 1 duża żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, grubo posiekane
  • 1 puszka (ok. 400 g) pomidorów krojonych w soku pomidorowym (najlepiej pieczonych)
  • 1 i 1/2 szklanki (266 g) białej fasoli (np. cannellini), ugotowanej lub z puszki, odsączonej i przepłukanej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej + więcej (w razie potrzeby)
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ugotowany makaron, ryż lub kasza, do podania
  • 2 łyżki (8 g) posiekanej natki pietruszki

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Wyłóż 2 duże blachy papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Wyłóż na nie pokrojone warzywa – cebulę, bakłażana, cukinię, paprykę i czosnek. Powinny tworzyć jedną warstwę. Spryskaj je olejem w sprayu, dopraw solą i pieprzem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij z piekarnika, dorzuć pomidory z puszki oraz fasolę, wymieszaj, posyp majerankiem i tymiankiem. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu. Ponownie wstaw blachę do piekarnika i dopiekaj jeszcze 10–15 minut, aż warzywa staną się miękkie i soczyste.

3. Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj na ciepło z dowolnym makronem, ryżem lub wybraną kaszą, posypane natką pietruszki.

Wartość odżywcza w 1 porcji (bez makaronu, ryżu czy kaszy): 200 kcal,

11 g białka, 1 g tłuszczu, 40 g węglowodanów,

11 g cukru, 12 g błonnika