BIO

NOWAKOWSKI TRADYCJA Bagietka (opakowanie 3szt) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5902729761826

Bagietka  (opakowanie 3szt) BIO

Bagietka przygotowana w 100% z organicznej mąki pszennej z ciasta o znacznie przedłużonej fermentacji z użyciem rozczynu pszennego, gdzie mąka i ciasto zyskują czas, żeby wszystkie naturalne procesy zostały zachowane.

Masa netto: 3x160g

Producent: NOWAKOWSKI TRADYCJA

Pochodzenie: Polska

Skład: mąka pszenna typ 550*, woda, cukier trzcinowy*, drożdże*, sól morska

*składniki pochodzenia ekologicznego

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1079/257
Białko (g): 8,1
Węglowodany (g): 54,8
W tym cukry (g): 0,4
Tłuszcz (g): 1,1
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,2
Sól (g): 1,4

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez cukru:NIE

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: NIE

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Jajka po turecku
Jajka po turecku

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.

Składniki na 2 porcje:

• 400g gęstego greckiego jogurtu

• ząbek czosnku

• łyżeczka soli morskiej

• 4 spore łyżki masła

• łyżeczka płatków chilli

• ¼ łyżeczki słodkiej papryki

• 4 jajka

• 4 łyżeczki soku z cytryny

Dodatkowo:

• garść posiekanych, świeżych ziół: pietruszka, tymianek, oregano, koperek

• ulubione pieczywo

Do jogurtu przeciskamy przez praskę ząbek czosnku i dodajemy sól. Całość mieszamy. Jeśli lubimy śniadania na ciepło, jogurt możemy podgrzać na parze. Danie będzie równie smaczne, a jajko nie schłodzi się od razu po podaniu. Masło podgrzewamy na patelni w niskiej temperaturze aż wytworzy się piana i zacznie brązowieć oraz pachnieć orzechami (uważając, żeby go nie przypalić). Potrwa to kilka minut. Na koniec wsypujemy płatki chilli i słodką paprykę.

W tym czasie w garnku gotujemy wodę. Jajka jedno po drugim wybijamy na gęste małe sitko tak, aby nadmiar białka spłynął do miseczki, którą ustawiamy pod spodem. Delikatnie przelewamy jajko do małej filiżanki albo kokilki i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Tak postępujemy z kolejnymi jajkami, każde przelewamy do osobnego naczynia, aby się nie połączyły ze sobą. Gdy woda się zagotuje, maksymalnie zmniejszamy temperaturę, aby przestała bulgotać i delikatnie przelewamy do niej każde jajko – w taki sposób, aby opadło na dno, nie rozlało się i nie zaczęło się ruszać pod wpływem gotowania. Po 2-3 minutach delikatnie wyciągamy jajka łyżką cedzakową.

Na talerz wylewamy kilka łyżek jogurtu, na środku układamy jajko, posypujemy całość ziołami i polewamy gorącym masłem. Podajemy z chrupiącym pieczywem.

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.