BIO

ORGANIC Ciecierzyca konserwowa w zalewie ekologiczna (350g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814663269
Producent: ORGANIC MARKET
Ekologiczna ciecierzyca, zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim. Polecamy jako dodatek do sałat, zup, dań jednogarnkowych. Po odsączeniu z zalewy oraz przemieleniu, stanowić będzie doskonałą podstawę ekologicznego, wegetariańskiego pasztetu.

Ciecierzyca konserwowa ekologiczna

Masa netto: 350g, po odsączeniu 215g

Producent: Baltussen Konservenfabriek B.V. dla Organic Farma Zdrowia S.A. 

Kraj pochodzenia: Holandia

Skład: ciecierzyca ekologiczna, woda, sól morska

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 127 kcal (532 kJ)

Białko: 7,1g

Węglowodany: 15g
 - w tym cukry: 0,4g

Tłuszcz: 2,7g
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3g
Błonnik: 7,1g
Sól: 0,35g


Certyfikacja: PL-EKO-01, NL-BIO-01, rolnictwo UE
Warunki przechowywania: Produkt należy przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu i spożyć w ciągu 48 godzin.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.




Przepis

Blondie z masłem migdałowym
Blondie z masłem migdałowym

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023

Składniki na 9 dużych lub 16 małych kawałków

  • 1 szklanka (164 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, przepłukanej i odsączonej
  • 1/2 szklanki (125 g) masła migdałowego
  • 3 łyżki (45 ml) neutralnego oleju roślinnego, np. z awokado
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki (65 g) mąki migdałowej lub niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki (46 g) mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki (58 g) wegańskich kropelek czekoladowych lub karmelowych (opcjonalnie)

woda (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż kwadratową formę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Umieść ciecierzycę w misie robota kuchennego i zmiksuj na purée. Dodaj masło migdałowe, olej, syrop z agawy lub klonowy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, dodawaj po łyżce wody i miksuj dalej, aż efekt będzie zadowalający.

3. Przełóż masę z ciecierzycą do dużej miski. Dołóż mąkę migdałową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dokładnie wymieszaj i dorzuć kropelki czekoladowe lub karmelowe (opcjonalnie). Przełóż masę do przygotowanej formy. Używając łopatki pokrytej olejem w sprayu, wyrównaj jej powierzchnię i posyp wierzch kropelkami czekoladowymi.

4. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 30 minut na kratkę. Następnie pokrój na kwadraty.

Wartość odżywcza w 1 kawałku (przy 9 kawałkach): 260 kcal,

7 g białka, 17 g tłuszczu, 23 g węglowodanów,

14 g cukru, 4 g błonnika

W 1 kawałku (przy 16 kawałkach): 150 kcal,

4 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów,

9 g cukru, 2 g błonnika