ORGANIC Kasza jaglana ekologiczna (500g) - BIO
Kasza jaglana bio (tzw."jagły") jest otrzymywana z obłuszczonego ziarna prosa pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego. Proso to jedno z najstarszych roślin uprawnych zwane często "polskim ryżem". Ugotowana kasza jaglana ze względu na swój doskonały smak może stanowić z produktami mlecznymi pełnowartościowe danie; jest też doskonałym dodatkiem zarówno do dań mięsnych jak i przyrządzanych na słodko.
Kasza jaglana ekologiczna BIO
Masa netto: 500g
Producent: Organic Farma Zdrowia; Konfekcjonowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o. ul. Annopol 3; 03-236 Warszawa (PL-EKO-01)
Pochodzenie: Polska, Ukraina
Składniki: ekologiczna kasza jaglana 100%
Możliwa obecność zbóż zawierających: gluten, orzeszki ziemne i innych orzechów oraz sezamu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 358 kcal (1514 kJ)
- Białko: 9,8g
- Węglowodany: 69g
- Tłuszcz: 3,9g
Certyfikacja: PL-EKO-01 rolnictwo UE
Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Totalnie tofu" Konrada Budzyka.
Na 1 porcję: Kalorie: 441,3 kcal Białko: 9,5 g Tłuszcz: 10,4 g Węglowodany: 79 g Błonnik: 1,9 g
Składniki na 10 porcji:
Ciasto
• 500 g mąki pszennej
• 100 g cukru trzcinowego
• 250 ml napoju roślinnego + odrobina do posmarowania bułeczek
• 5 łyżek oleju
• 25 g drożdży
• ½ łyżeczki soli
Nadzienie
• 1 kostka naturalnego tofu
• 50 g kaszy jaglanej
• 50 g cukru trzcinowego
• 200 ml mleczka kokosowego
• 3 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Lukier
• 10 łyżek cukru pudru
• 2–3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce dokładnie wymieszaj napój roślinny, cukier oraz drożdże. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Kiedy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj mąkę, olej oraz sól i zacznij wyrabiać ciasto. W razie potrzeby dodatkowo podsyp je mąką.
3. Jednolite, wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
4. Kaszę jaglaną wsyp na sitko, przelej wrzątkiem, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Przełóż do garnka, dodaj mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu, aż kasza będzie miękka.
5. Ugotowaną kaszę przełóż do kielicha blendera. Dodaj tofu, cukier, sok z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6. Wyrośnięte ciasto podziel na 2–4 części.
7. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 20 × 40 centymetrów. Rozprowadź odpowiednią porcję nadzienia na cieście.
8. Dwa naprzeciwległe brzegi ciasta zawiń do środka, a potem zroluj całość jak naleśnik, tak by stworzyć wałek, i nożem pokrój go na 3–5 drożdżówek.
9. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
10. Każdy z kawałków ciasta chwyć za końcówki i zakręć raz lub dwa razy. Odkładaj na blachę. Pamiętaj, by zachować odstępy między drożdżówkami.
11. Za pomocą silikonowego pędzelka delikatnie posmaruj każdą bułeczkę odrobiną napoju roślinnego i odstaw je do wyrośnięcia na 15 minut.
12. Po tym czasie blachę wsuń do piekarnika i piecz bułeczki około 20 minut.
13. Przygotuj lukier: w kubku dokładnie wymieszaj cukier puder i sok z cytryny.
14. Przestudzone drożdżówki udekoruj lukrem.