BIO

ORGANIC Mąka orkiszowa razowa typ 2000 ekologiczna (500g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814666901

Orkisz to wysokowartościowy gatunek zboża, odporny na niekorzystne warunki pogodowe i choroby roślin. Przy przemiale razowym do mąki przechodzą wszystkie składniki ziarna, które jest dobrym źródłem białka, żelaza, wapnia i witamin z grupy B (zwłaszcza B6), cynku i błonnika pokarmowego. Zawiera gluten. Polecam orkisz dla dzieci, diabetyków, rekonwalescentów, w schorzeniach układu pokarmowego, ponieważ jest lekko strawny, wzmacniający, pozostawiający na długo uczucie sytości.

Mąka orkiszowa razowa typ 2000 ekologiczna

Masa netto: 500g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Składniki: mąka orkiszowa razowa typ 2000. Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 320 kcal (1358 kJ)
  • Białko: 11,6g
  • Węglowodany: 62,4g
  • Tłuszcz: 2,7g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo UE

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim
 Zielone placuszki z natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim

Przepyszne placuszki, które są kwintesencją zdrowia – zwłaszcza jeśli doda się do nich czosnku niedźwiedziego. Jeśli go nie masz, możesz pominąć ten składnik i po prostu wykorzystać ulubione zioła.

 

SKŁADNIKI:

• 1 szklanka listów natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii (jeśli nie masz czosnku niedźwiedziego, użyj więcej natki)

• garść liści bazylii, lubczyku, koperku lub innych ziół

• 1½ szklanki mąki orkiszowej lub owsianej

• 1 jajko od kury z wolnego wybiegu

• ½ szklanki kefiru

• 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę

• 1 łyżka soku z cytryny

• ½ łyżeczki sody oczyszczonej

• sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

• ulubiony olej roślinny do smażenia

WYKONANIE:

Listki natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego i bazylii umyj i osusz na sicie. Wrzuć je do miksera (użyj końcówki z nożami) i dodaj wszystkie pozostałe składniki. Całość zmiksuj. Podgrzej patelnię o grubym dnie, wlej olej. Łyżką nakładaj ciasto na rozgrzany olej. Smaż z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki wykładaj na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

 

Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości. Przepisy na cztery pory roku".