WEGETARIAŃSKI BIO

ORGANIC Quinoa biała (komosa ryżowa) (400g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5908249974944
  • Quinoa biała (komosa ryżowa) BIO

    Masa netto: 400g

    Producent: ORGANIC FARMA ZDROWIA

    Skład: quinoa biała*

    *składniki pochodzenia ekologicznego

    Informacje o alergenach: Może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy oraz sezam.

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1535/364
    Białko (g): 12
    Węglowodany (g): 62
    W tym cukry (g): 1,6
    Tłuszcz (g): 6
    W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
    Sól (g): 0

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    PRODUKT BIO: TAK

    Przepis

    Wiosenna sałatka z komosą ryżową
    Wiosenna sałatka  z komosą ryżową

    Komosa działa lekko rozgrzewająco, wzmacnia nerki, zawiera najwięcej białka (ok.  20  %) ze  zbóż, wszystkie 8 aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi, przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.

    SKŁADNIKI:

    • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 szklanka wody
    • 5 szt. oliwek czarnych
    • 3 liście sałaty lodowej
    • 5 szt. pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
    • łyżeczka szczypiorku
    • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
    • 1 ząbek czosnku 
    • 1/ 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek 
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • kurkuma, pieprz ziołowy, sól

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Komosę  ugotuj  w  wodzie  z  dodatkiem  soli  i  kurkumy  ok.  15 minut.  Odstaw  do  ostygnięcia,  sałatę  umyj  i  dokładnie  osusz, porwij   na   kawałki.   Pomidory   przekrój   na   pół,   fenkuła   pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i  komosą,  wymieszaj.  Obierz  czosnek  i  smaż  w  całości  na  oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę,  ocet  winny,  pieprz  i  oliwę,  wymieszaj  aż  do  uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem. Czy wiesz, że? Komosa   działa   lekko   rozgrzewająco,   wzmacnia   nerki,   zawiera najwięcej  białka  (ok.  20  %)  ze  zbóż,  wszystkie  8  aminokwasów egzogennych, dużo wapnia, fosfor, witaminy E oraz witaminy z grupy B. Jest zatem idealnym pokarmem dla osób z kłopotami skórnymi,   przesuszeniem, łamliwością paznokci, wypadaniem włosów.