BIO

ORGANIC Orzeszki piniowe ekologiczne (75g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5907814660480
Orzeszki piniowe - nazywane też piniolami pozyskiwane są z szyszek sosny pinii. Można je prażyć i spożywać jako przekąskę, posiekać i gotować ze zbożem oraz warzywami lub zemleć na mąkę w celu sporządzania sosu. Są powszechnie stosowane jako baza włoskiego pesto. Są bardzo delikatne w smaku.

Orzeszki piniowe ekologiczne

Skład:
ekologiczne orzeszki piniowe
Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.

Masa netto: 75g

Pochodzenie: Chiny

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 680kcal (2812 kJ)

Białko: 11,6g

Węglowodany: 19,3g

Tłuszcz: 61g

Certyfikacja: PL-EKO-07 rolnictwo spoza UE

Konfekcjonowano przez Bio Planet Sp. z o.o., PL-EKO-07 dla Organic Farma Zdrowia S.A. ul. Głubczycka 11/1; 02-417 Warszawa, PL-EKO-01 EKOGWARANCJA PTRE Sp. z o.o.


Produkty Organic Farma Zdrowia są źródłem zdrowia, energii, radości z życia i niepowtarzalnych smaków płynących prosto z natury.
Warto spróbować!


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pizza con la scarola
Pizza con la scarola

Takiej pizzy jeszcze nie próbowałeś!

Przepis pochodzi od Cristiny Catese, autorki książki „Italia. Amore mio".

Przygotowanie: 20 min

Odpoczynek: 6 godz.

Pieczenie: 15-18 min

Poziom: Średnio trudny

Składniki:

CIASTO

700 g mąki 0 i 100g do oprószenia blatu

500 g wody w temperaturze pokojowej

4 g świeżych drożdży

20 g soli

FARSZ

250 g cykorii

60 g oliwek bez pestek

20 g kaparów

8-10 filetów anchois

20 g orzechów piniowych

Oliwa z oliwek extra vergine

2 łyżki semoliny

Przygotowanie:

Do małej miski wlewamy kilka łyżek wody w temperaturze pokojowej. Dodajemy drożdże i rozpuszczamy je, mieszając. Do dużej miski stopniowo wsypujemy 500 g mąki i wlewamy pozostałą wodę. Wyrabiamy składniki. Gdy dodamy połowę mąki i wody, wlewamy wodę z drożdżami i dalej wyrabiamy, ciągle dodając mąkę. Solimy. Ciasto wyrabiamy dłońmi, zagniatając okrągłymi ruchami do całkowitego wchłonięcia mąki. Ciasto wyrabiamy w misce 10-15 minut do otrzymania jednolitej konsystencji. Miskę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia w suche miejsce, bez przeciągów. Następnie oprószamy je mąką i przekładamy na blat posypany mąką. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich ponownie oprószamy mąką i formujemy z nich owalne kształty. Umieszczamy je w dwóch miskach z odrobiną mąki na dnie. Ponownie zakrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny.

FARSZ

Obieramy cykorię i pozbywamy się zewnętrznych liści. Myjemy ją, osuszamy i blanszujemy we wrzącej wodzie przez kilka minut. Odcedzamy i osuszamy. W rondelku rozgrzewamy 4 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojone anchois, oliwki, orzeszki pinii, kapary i podsmażamy na złoty kolor, aż anchois całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy cykorię i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Opcjonalnie do farszu można dodać rodzynki.

CIASTO

Wyrabiamy porcję ciasta. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Rozciągamy dłońmi, formując owalny kształt. Możemy również użyć semoliny, dzięki czemu będzie łatwiej rozciągać ciasto. Powtarzamy czynność z drugą porcją ciasta. Obie porcje ciasta muszą mieć taką samą wielkość. Na jednej części wykładamy odcedzoną cykorię, zostawiając miejsce na bokach. Przykrywamy ją drugą porcją ciasta i palcami uciskamy boki. Za pomocą radełka odcinamy nadmiar ciasta z boków. Na wierzchu rozprowadzamy oliwę, dzięki czemu ciasto będzie bardziej miękkie i delikatne. Rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni i pieczemy pizzę 15-18 minut z włączoną funkcją góra-dół na złoty kolor.