BIO

ORGANIC Otręby orkiszowe, ekologiczne (200g) - BIO

Dodaj recenzję
Otręby orkiszowe powstają podczas procesu przemiału orkiszu na grys orkiszowy, podczas produkcji mąki. W skład otrąb wchodzi głównie zewnętrzna, najbardziej wartościowa warstwa ziarna. Otręby są doskonałym źródłem błonnika (47g/100g). Mogą stanowić dodatek do musli, płatków, zup, sałatek i sosów. Polecamy również wykorzystanie otrąb w domowych wypiekach i potrawach mącznych i do panierowania.

Otręby przed spożyciem zalecamy poddać krótkotrwałej obróbce cieplnej. Należy pamiętać o tym, aby nie przekraczać dziennego spożycia 2-3 łyżeczek otrąb, ponieważ zbyt duża nagła podaż blonnika może powodować bóle brzucha. Otręby powinno się wprowadzać do diety stopniowo, dbając o pdpowiednie nawodnienie organizmu.

Otręby są polecane przy wspomaganiu pracy jelit, utrzymywaniu prawidłowego poziomu cholesterolu i glukozy, a ze względu na zawartość magnezu i witamin z grupy B, wspomagają układ nerwowy i hormonalny. Niska kalorycznośc i zmniejszanie uczucia głodu sprawiają, że otręby mają zastosowanie w dietach redukcyjnych.

 

Masa netto: 200 g

Producent: Organic Farma Zdrowia

Konfekcjowano przez: Eko-Wital Sp. z o.o.

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: otręby orkiszowe* 100%
*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1622 kJ/ 384 kcal
Węglowodany (g): 70
- w tym cukry (g): 6,8
Tłuszcz (g): 2,4
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,4
Białko (g): 15
Sól (g): 0,02

 

Alergeny: orkisz

Mozliwe alergeny: orzeszki ziemne, orzechy, sezam, soja

Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Nietestowany na zwierzętach: TAK

Bez glutenu w składnikach: NIE

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez jaj: TAK

Bez orzechów: TAK

Bez drożdży: TAK

 

Przepis

Domowy chleb gryczany
Domowy chleb gryczany

SKŁADNIKI: na 1 bochenek

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka otrębów gryczanych (lub innych)
  • 1 szklanka + 2 łyżki napoju ryżowego (niesłodzonego)
  • 1 duże jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka nasion kuminu lub kminku
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 1 łyżka nasion czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ lub 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • olej do wysmarowania
  • foremki do pieczenia
  • opcjonalnie pestki słonecznika i przyprawy do posypania z wierzchu

 

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Foremkę do pieczenia (najlepiej keksówkę o wymiarach 23 × 10 cm) wysmaruj olejem. W dzieży miksera wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj mleko, olej i jajko. Ciasto wyłóż do dobrze natłuszczonej foremki i posyp z wierzchu pestkami. Wstaw do piekarnika i od razu zmniejsz temperaturę do 200°C. Piecz około 30–35 minut lub tak długo, aż skórka pięknie się zarumieni. Wyjmij z piekarnika, a gdy lekko przestygnie, uwolnij z foremki i zostaw do przestygnięcia na kratce. Świetnie smakuje jeszcze ciepły, z dobrą oliwą. Ten chlebek nie nadaje się do długiego przechowywania, więc najlepiej zjeść go tego samego dnia.