ORGANIC Rodzynki sułtanki ekologiczne (250g) - BIO
Masa netto: 250 g
Producent: ORGANIC
Składniki: rodzynki sułtanki*, olej słonecznikowy* (max.0,5%)
*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli
Wartości odżywcze w 100 g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1372/324
Węglowodany (g): 71,0
- w tym cukry (g): 67,0
Tłuszcz (g): 1,1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,0
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0
Możliwe alergeny: Produkt może zawierać gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Certyfikat: PL-EKO-01 rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Produkt naturalny: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
Babka drożdżowa to klasyczny wypiek, który kojarzy się z tradycyjnymi, rodzinymi przepisami i smakami. Ten przepis na babkę drożdżową mojej mamy, jest wyjątkowy, ponieważ zawiera specjalną tajemnicę, dzięki której babka wychodzi jeszcze bardziej puszysta i smaczna niż zwykle. Wymaga ona nieco więcej czasu, ale efekt końcowy jest tego wart.
SKŁADNIKI:
(na 2 duże babki)
- 100 g świeżych drożdży (3 opakowania drożdży suszonych)
- 1 szklanka cukru
- 8 żółtek z jajek od „szczęśliwych” kur
- 1 i ½ szklanki lekko ciepłego mleka
- 200 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 1 kieliszek rumu
- skórka otarta z 1 dobrze wyszorowanej i sparzonej cytryny
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- garść rodzynek
- szczypta soli morskiej
Lukier:
- ½ kg cukru pudru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka starta z sparzonej pomarańczy
- skórka kandyzowana do ozdoby
PRZYGOTOWANIE:
Cukier i żółtka wymieszaj na kogel-mogel. Masło rozpuść w ciepłym mleku. W dużej misce drożdże zalej mlekiem z masłem, dodaj wszystkie składniki i bez mieszania przykryj bawełnianą lub lnianą ściereczką. Odstaw w ciepłe i spokojne miejsce na 3 godziny. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut, żeby urosło. Następnie przełóż do wysmarowanych masłem foremek i odstaw na 20–30 minut, by ponownie wyrosło. Nagrzej piekarnik do 180 °C i piecz przez mniej więcej 1 godzinę. Teraz czas na lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny i ucieraj. Każda cytryna ma inną wielkość, więc należy dodać taką ilość soku, by otrzymać lukier dosyć gęsty, jednak taki w konsystencji, by ładnie rozprowadził się po cieście. Na koniec dodaj skórkę otartą z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Gdy babki będą upieczone i trochę przestygną, możesz je polukrować.
Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK MIŁOŚCI”.