BIO

*ORGANIC HOUSE Daktyle świeże medjool (280g) - BIO (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5906660157076
Producent: ORGANICHOUSE
Daktyle Medjool BIO w zależności od tego, czy zbierany na południu czy na północy Izraela, we wrześniu czy grudniu, może różnić się wielkością, kolorem i miękkością, ale w żadnym przypadku nie jest daktylem suszonym. Jego pomarszczona brązowa skórka wynika z etapu dojrzewania na palmie daktylowej. Zaraz po zerwaniu przechowywany jest w mroźni -18/-27 stopni i czeka na spożycie. Natura tworzy te cuda. I tak jak na naturę przystało jeden daktyl jest duży, drugi trochę mniejszy a jeszcze inny jaśniejszy i bardziej soczysty. Daktyle z północy Izraela są bardziej soczyste i ciemniejsze niż daktyle z północy Izraela. Głównie wynika to z tego, że na południu Izraela jest cieplej, a daktyle dostosowują się do klimatu, tworząc więcej włókien wokół pestki. Bez względu na to, z którego regionu Izraela pochodzi MEDJOOL, zachowuje on te same właściwości odżywcze i mineralne.

Daktyle świeże Medjool  BIO

ŚWIEŻE DAKTYLE MEDJOOL z pestką, w rozmiar Large 100% BIO

  • bez żadnych dodatków
  • bez konserwantów
  • bez pestycydów
  • bez GMO
  • bez żadnych śladowych ilości glutenu ani alergenów

 

FRESH DATES MEDJOOL to 100% pewności, czystego produktu. Dostępne w zamkniętych opakowaniach z plombą, gwarantujące świeżość i nietykalność produktu.

W odmianie MEDJOOL jest NAJWIĘCEJ z pośród wszystkich świeżych owoców NATURALNEGO POTASU - 696 mg/100g

Opakowanie o wadze 280g. zawiera 12-14 szt. świeżych daktyli. To najlepszy zastrzyk dobrej naturalnej energii dla dwóch osób na cały dzień.

Opakowanie jest przyjazne w używaniu, idealnie nadaje się, aby zabrać je na całodniową wycieczkę. Opakowania 280gram wykonane jest z nowoczesnych materiałów biodegradowalnych typu SAFE-T-FRESH z plombą - po zerwaniu plomby nadaje się do wielokrotnego trwałego zamykania, gwarantując świeżość produktu w dowolnym momencie.

Świeże daktyle FRESH DATES MEDJOOL zaskakują smakiem. Tylko Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL [dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką - nie mylić z suszonymi daktylami] mają 50% więcej potasu niż banany i zawierają 15 naturalnych, przyswajalnych witamin i minerałów. MEDJOOL to najszlachetniejsza odmiana wśród wszystkich daktyli. MEDJOOL jest daktylem świeżym i miękkim, to jedne z największych daktyli świata i być może jedne z najzdrowszych owoców na świecie.

Złoty medal na targach NATURA FOOD 2016 jest tylko potwierdzeniem najwyższej jakości i 100 proc. naturalności produktu.

***

Świeże Daktyle FRESH DATES MEDJOOL są źródłem naturalnej energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu [696 mg/100 gram - najwięcej z świeżych owoców], fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.

Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL z naturalnym składem 15 witamin i minerałów są pomocne przy wielu dolegliwościach takich jak: choroby serca i układu krążenia, spadek energii, nadkwasota, zaparcia, zespół jelita drażliwego, bezsenność czy osteoporoza. Zawierają naturalną taurynę – substancję, która przeciwdziała depresji. Wspomagają wątrobę w walce z toksynami, dzięki temu jest sprawniejsza i bardziej odporna na choroby. Są idealne w diecie sportowców – dają potężną energię i regenerują organizm uzupełniając niedobór glikogenu w wątrobie i mięśniach.

MEDJOOL skutecznie - bo naturalnie obniżają poziom cukru we krwi [mają niski indeks glikemiczny 43-54]. Dzięki dużej zawartości potasu, świetnie wpływają na serce i zmniejszają poziom złego cholesterolu [Potas pobudza wydzielanie insuliny, uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Potas jest także niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego, pracy mięśni, bierze udział w dotlenianiu mózgu, poprawiając zdolność myślenia i koncentrację].

MEDJOOL mogą być NATURALNYM suplementem dla kobiet w ciąży i w połogu. [Spożywanie tylko 6 daktyli dziennie rozluźnia szyjkę macicy i przygotowuje organizm matki do wysiłku, jakim jest poród]. Świeże Daktyle odmiany MEDJOOL wykazują też właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe, a dzięki zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu.

***

Można spożywać je w każdej postaci: na surowo, można zapiekać je z boczkiem, a nawet grillować. Świetnie smakują jako dodatek do kanapek, sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się do tego, aby je faszerować serem, orzechami i podawać w gorącej czekoladzie.

60% światowych upraw Medjoola produkowana jest w Izraelu (2013) i tam średnie spożycie to ok 13 kg na osobę rocznie. Największe spożycie świeżych daktyli jest w regionie Zatoki Perskiej, konsumpcje szacuje się na 70 kg rocznie na osobę!!!

Tak robi cały świat, szczegółowe informacje…. Dowiedz się więcej >>

***

 

 

Masa netto: 280g

Producent:  ORGANIC HOUSE

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Izrael

Składniki: daktyle medjool*

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych

Wartości odżywcze Medjool FRESH DATES w 100g produktu:

Wartość odżywcza odmiany Medjool - 100g

Energia (kJ/kcal)

1189/284 kcal

Białko ogółem

1,81 g

Tłuszcz/kwasy tłuszczowe nasycone

0,3 g/ 0,16 g

Węglowodany

74,97 g

Błonnik

6,7 g

Cukry naturalne

66,47 g

Potas

696 mg

Magnez

54 mg

Fosfor

62 mg

Cynk

0,44 mg

Żelazo

0,90 mg

Wapno

64 mg

Witamina A

149 jm

Kwas foliowy

15 ug

Witamina K

2,7 ug

Niacyna

1,610 mg

Witamina B6

0,249 mg

Ryboflawina

0,060 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database

 

Certyfikat: jedyne takie na rynku, z polskim certyfikatem UE: Certyfikat Agro BIO Test: Rolnictwo ekologiczne spoza UE (PL-EKO-07-17903)

Warunki przechowywania: suche i chłodne miejsce. Uwaga! produkt naturalny: zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” [lekkie wydzielanie soków] a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów [tak jak w miodzie]. Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze.

Daktyle MEDJOOL jako jedyne świeże owoce na świecie można zamrażać. Produkt można kilkakrotnie zamrażać w temp -18°C. Przed spożyciem zalecamy trzymać daktyle w temperaturze pokojowej. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do 4 st.C

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu w składnikach: TAK 

Bez cukru:  NIE

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

 


 

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Pascha wielkanocna
Pascha wielkanocna

Przepis:

SKŁADNIKI:

  • 1kg sera tłustego
  • 250g masła
  • 1,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 6 żółtek
  • 100g rodzynek suszonych
  • 100g daktyli suszonych
  • 100g fig suszonych
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g migdałów
  • starta skórka z 1 pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

Ser należy zmielić 3-krotnie. Rodzynki zalać wrzątkiem i odcedzić po 5 minutach. Resztę bakalii posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła dodawać po jednym żółtku i łyżce zmielonego twarogu i dalej ucierać. Do utartej i gładkiej masy dodać posiekane bakalie i wymieszać. Na miesce ustawić sito, wyłożone podwójną gazą, lekko zwilżoną. Masę serową wyłożyć do sita i docisnąć. Brzegi gazy zawinąć do góry i przykryć masą serową. Na wierzch położyć dopasowany tależyk i obciążyć go aby odcisnać serwatkę. Wstawić na noc do lodówki. Po odciśnięciu rozwinąć gazę, przełożyć paschę na tależ.