1. Dieta lekkostrawna to inaczej dieta łatwostrawna, dostosowana za pomocą produktów i technik kulinarnych do nieobciążania pokarmowego lub innych narządów.
2. Celem diety lekkostrawnej jest złagodzenie dolegliwości i poprawa stanu zdrowia.
3. Jest to modyfikacja zasad zdrowej diety, ma normalną zawartość kalorii i zapewnia wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Dieta w zależności od masy ciała pacjenta oraz choroby, może ulec modyfikacji pod względem zawartości energii, składników pokarmowych lub konkretnych produktów spożywczych.
4. Z diety wyklucza się produkty:
- smażone i pieczone z tłuszczem,
- ostro przyprawione,
-zawierające dużo tłuszczu,
- ciężkostrawne i powodujące wzdęcia ( w tym: cebula, czosnek, ogórki, warzywa strączkowe i kapustne),
- wędzone,
- marynowane.
5. Zalecana ilość błonnika na dobę w diecie lekkostrawnej wynosi do 25 g. Źródłem błonnika w diecie lekkostrawnej powinny być młode, delikatne warzywa, dojrzałe owoce, delikatne pieczywo pszenne i graham i drobne kasze.