Dieta śródziemnomorska - zasady:
1. Dieta śródziemnomorska jest najczęściej polecaną dietą w prowadzeniu zdrowego sposobu odżywiania i w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.
2. Podstawą diety śródziemnomorskiej są produkty nieprzetworzone, lokalne, tradycyjne i ekologiczne w tym produkty zbożowe z całych ziaren, nasiona, orzechy oraz świeże owoce i warzywa.
3. Bazowe produkty w diecie są bogate w bioaktywne substancje ochronne takie jak: selen, likopen, NNKT i antyoksydanty: resweratrol, polifenole, beta – karoten, witaminy E i C, fitoestrogeny.
4. W diecie poleca się dużo ryb, umiarkowane ilości białego mięsa, przetworów mlecznych i jajek.
5. Ogólnie - większe spożycie białek roślinnych niż zwierzęcych, niskie nasyconych kwasów tłuszczowych, a wysokie jedno – i wielonienasyconych.
6. Jedzenie i wspólny stół to ważny czynnik wzmacniający więzi rodzinne i przyjacielskie.