




PRIMAVIKA Pasta orzechowa naturalna (350g)
Masa netto: 350g
Producent: PRIMAVIKA
Dystrybutor: EkoWital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: orzeszki arachidowe 90%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczu trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), cukier, sól morska, aromat: wanilina.
*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2547/614
Węglowodany (g): 17,0
- w tym cukry (g): 4,4
Tłuszcz (g): 50,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 6,8
Błonnik(g): 7,7
Białko (g): 24,0
Sól (g): 1,04
Certyfikat: AGRICULTURE BIOLOGIQUE
Warunki przechowywania: Przed otwarciem przechowywać w temperaturze pokojowej. Niepodgrzaną resztę dania pozostałą w słoiku można przechowywać w lodówce do 48 godzin.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".
Składniki na ok. 20 pączków:
Ciasto:
500g mąki pszennej
5 żółtek
250 ml mleka
50g drożdży
100g cukru
30g masła
20g spirytusu
szczypta soli
litr oleju do smażenia (albo smalcu)
Nadzienie:
200g masła orzechowego + 200g konfitury z czarnej porzeczki
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).
Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier - całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki. Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli - zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników - powinno być dość rzadkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40-60 minut).
Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką. Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę. Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40-60min).
Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.
Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję 2 łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda ;) Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.