BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

PRIMAVIKA Pasta orzechowa naturalna (350g)

Dodaj recenzję
Kod: 5900672300567
Producent: PRIMAVIKA
Bazą naturalnej pasty orzechowej są orzeszki arachidowe bogate w jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Orzechy są dobrym źródłem białka, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Orzechy ziemne dostarczają dużo potasu, fosforu, magnezu, zawierają najwięcej białka i niacyny (witaminy B3) ze wszystkich orzechów. Pasta orzechowa to idealny dodatek do kanapek, naleśników, owoców, czy owsianki. Może też stanowić składnik sosów sałatkowych lub dań kuchni orientalnej.

Masa netto: 350g

Producent: PRIMAVIKA

Dystrybutor: EkoWital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: orzeszki arachidowe 90%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczu trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), cukier, sól morska, aromat: wanilina.

*składniki pochodzące z upraw ekologicznych.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2547/614
Węglowodany (g): 17,0
 - w tym cukry (g): 4,4
Tłuszcz (g): 50,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 6,8
Błonnik(g): 7,7
Białko (g): 24,0
Sól (g): 1,04

Certyfikat: AGRICULTURE BIOLOGIQUE

Warunki przechowywania: Przed otwarciem przechowywać w temperaturze pokojowej. Niepodgrzaną resztę dania pozostałą w słoiku można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK

Przepis

Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki
Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki

Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

Składniki na ok. 20 pączków:

Ciasto:

500g mąki pszennej

5 żółtek

250 ml mleka

50g drożdży

100g cukru

30g masła

20g spirytusu

szczypta soli

litr oleju do smażenia (albo smalcu)

Nadzienie:

200g masła orzechowego + 200g konfitury z czarnej porzeczki

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).

Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier - całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki. Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli - zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników - powinno być dość rzadkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40-60 minut).

Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką. Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę. Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40-60min).

Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.

Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję 2 łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda ;) Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.