Diety, produkty dietetyczne

PRODUKTY KLASZTORNE Dieta wątrobowa

1 produkt

Dieta wątrobowa zasady

Ogólne zalecenia dietetyczne w przewlekłych chorobach wątroby:

1. Celem diety jest:

• dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych - posiłki powinny być delikatnie przyprawione, ale smaczne i pełnowartościowe; • zaspokojenie potrzeb energetycznych organizmu;

• wyeliminowanie produktów szkodliwych: wysoko przetworzonych, wzdymających, ostro przyprawionych;

• regeneracja narządu poprzez zmianę nawyków żywieniowych.

2. Spożywanie 5 -6 małych posiłków dziennie, świeżo po przygotowaniu, w regularnych odstępach czasu.

3. Posiłki powinny być jedzone w spokoju i dokładnie przeżuwane.

4. Preferowane sposoby przyrządzania potraw: gotowanie na wodzie lub parze, duszenie, pieczenie bez tłuszczu.

5. Przeciwskazane:

• Nadmiar tłuszczu – smażenie, pieczenie z tłuszczem; zawiesiste sosy, tłuste wędliny; tortowe ciasta;

• Alkohol, kawa, czekolada;

• Potrawy wzdymające z warzyw strączkowych, kapustnych, cebuli;

• Potrawy nieświeże, odgrzewane, odsmażane, kwaśne, pikantne.

 

Zalecenia powinny być każdorazowo dostosowane do obecnego stanu chorego.

Dieta wątrobowa zasady