BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

PROVAMEL Zagęszczony produkt sojowy (250ml) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5411188124320
Producent: PROVAMEL
Sojowa alternatywa śmietanki o 18% zawartości tłuszczu. Można ją stosować zarówno na gorąco jak i na zimno. Sprawdzi się w zupach, sosach i deserach. Schłodzoną w lodówce śmietankę można ubić i dodać do deseru oraz słodkich i pikantnych dań.

Zagęszczony produkt sojowy BIO

Ekologiczne ziarna soi bez GMO, z których wytwarza się śmietankę Provamel, pochodzą z Europy, głównie z Francji, Włoch i Austrii, gdzie dokładnie wiadomo gdzie, jak i przez kogo zostały wyhodowane. Można mieć 100% pewność, że soja od Provamel nie pochodzi z terenów wylesionych. Uprawa soi jest jedną z najbardziej zrównoważonych upraw na świecie, a produkcja soi ma niewielki wpływ na środowisko pod względem emisji dwutlenku węgla, użytkowania gruntów, wody i nawozów. Soja to roślina uprawiana w płodozmianie, co jest korzystne dla jakości gleby i bioróżnorodności. Wybierane są tylko te odmiany, które zawierają wysokiej jakości białka. Wszystkie nasiona soi od Provamel posiadają 100% certyfikat Pro Terra - stosowany wyłącznie do soi ekologicznie zrównoważonej, odpowiedzialnej społecznie i nie pochodzącej z GMO oraz standard, który jest bardzo ściśle kontrolowany.

Objętość netto: 250ml 

Producent: PROVAMEL

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj producenta: Belgia

Kraj pochodzenia składników: Europa - głównie Francja, Włochy i Austria

Składniki: woda, olej słonecznikowy* 15%, łuskane ziarna SOI* 7,9%, ryż*, emulgator: lecytyna sojowa*, stabilzator: guma guar*, sól morska

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 759/ 184
Węglowodany (g): 4,3
 - w tym cukry (g): 2,0
Tłuszcz (g): 17,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 2,0

- w tym kwasy tłuszczowe nienasycone (g): 4,0

- w tym kwasy tłuszczowe wielonasycone (g): 11,0

Błonnik (g): 0,7

Białko (g): 3,0

Sól (g): 0,14

Laktoza (g): 0

Alergeny:  soja

Certyfikat: BE-BIO-01, rolnictwo UE i spoza UE 

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce przez max.5 dni w temp. +7°C. Wstrząsnąć przed użyciem.

 

Produkt naturalny: TAK 

Produkt wegetariański: TAK 

Produkt wegański: TAK 

Bez glutenu: TAK 

Bez laktozy: TAK 

Bez cukru: TAK 

Bez barwników: TAK 

Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Bez orzechów: TAK 

Bez drożdży: TAK 

 

Przepis

Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj
Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj

SKŁADNIKI:

Do ciasta z dynią:

  • 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy

Do ciasta czekoladowego z cukinią:

  • 220 g młodych i miękkich cukinii
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 50 g kakao
  • 50 g migdałów
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.