WEGETARIAŃSKI BIO

SONNENTOR Kurkuma mielona (40g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 9004145003552
    Producent: SONNENTOR
  • Kurkuma ekologiczna (mielona) - EKO. Waga: 40g. Certyfikacja: Produkt rolnictwa ekologicznego kontrolowany przez CZ-KEZ. Szafran indyjski znakomicie komponuje się z wieloma egzotycznymi przyprawami i nadaje potrawom południowym charakterystyczny kolor.

    Przepis

    Humus z pieczonej dyni
    Humus z pieczonej dyni

    SKŁADNIKI:

    • 1kg Dyni
    • 1 słoik ciecierzycy w zalewie
    • 3 łyżki tahini
    • 1 główka czosnku
    • kilka łyżek oliwy
    • sok z 1 cytryny
    • sól do smaku
    • kurkuma dla koloru
    • 0,5 szklanki zimnej wody (z lodówki)

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Dynię obrać z skórki, pokroić na grube plastry, posmarować oliwą posolić i upiec do miękkości w piekarniku razem z główką czosnku, w temp. 190st.C Zmiksować z blenderze upieczoną dynię, upieczony i wyciśnięty z ząbków czosnek, odsączyć z zalewy ciecierzycę,tahinii, sok z cytryny i kurkumę. Gdy uzyskamy gładką konsystencję dodajemy wodę i jeszcze chwilę miksujemy. Hummus włożyć przed podaniem do lodówki. Można podawać go z pieczywem lub jako sos do warzyw czy kotlecików falafel. Przed podaniem można polać oliwą lub olejem lnianym, posypać pieprzem cayenne, prażonymi ziarnami sezamu i pestkami dyni oraz kolendrą.