WEGETARIAŃSKI

VITAPOL Chrzan tarty (160g)

Dodaj recenzję
Kod: 5901273004038
Producent: VITAPOL
Tardycyjny naturalny chrzan tarty. Chrzan tarty, czyli coś idealnego dla osób, które chcą nadać sosom lub sałatkom bardziej wyrazistego smaku. Przygotowany bez użycia konserwantów, sztucznych barwników oraz zagęszczaczy chrzan znajduje zastosowanie nie tylko w świątecznych daniach, ale także jako dodatek do potraw jadanych na co dzień. Chrzan tarty Vitapol wyróżnia się domową recepturą oraz niską kalorycznością - w 100 g produktu jest jedynie około 100 kcal. Ze względu na prosty skład produkt ma ostrzejszy smak i jest bardziej aromatyczny niż inne tego typu przetwory.

Masa netto: 160 g

Składniki: chrzan tarty 80%, cukier, sól, regulator kwasowości - kwas mlekowy

Wartości odżywcze:

Wartość energetyczna 424 kJ / 101 kcal

Tłuszcze 0.5g

- w tym tłuszcze nasycone 0.03g

Węglowodany 20.4g

- w tym cukry 5g

Białko 3.8g

Sól 1g

Produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK 

Bez jaj: TAK 

Ostry, ale idealny do różnorodnych dań, a nawet na kanapki. Znamy go od wielu pokoleń - uprawia się go już od czasów średniowiecza. O kim mowa? O przepysznym chrzanie, który w tartej formie oferujemy wszystkim, którzy nie mogą obejść bez tego smakołyku w swojej kuchni.

Chrzan tarty jak dawniej

Uwielbiam polską kuchnię i nie potrafimy sobie jej wyobrazić bez tartego chrzanu. To jeden z tych składników dań, który dodany w dowolnym momencie poprawia walory smakowe i sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej wyraziste. Dziś dodatkowo wiemy, że chrzan to doskonała propozycja dla osób, które chcą dbać o linię. 100 g gram chrzanu z naszych słoików ma zaledwie 100 kcal! A do tego jest niesamowicie aromatyczny - na myśl o jego zapachu robimy się głodni!

Nasze poszukiwania prawdziwych polskich smaków nie mogły obyć się bez chrzanu. Opracowaliśmy prostą recepturę, w której nie ma dodatkowej chemii czy środków konserwujących. Dlaczego? Ponieważ uważamy, że natura już nam dała wszystko to, co najlepsze i nie trzeba jej poprawiać. W składzie naszego chrzanu na próżno szukać też polepszaczy smaku. Jest za to pełen wartościowych minerałów i witamin, jego spożywanie jest wskazane w przypadku pomniejszych infekcji górnych dróg oddechowych.

Gdzie można wykorzystać tarty chrzan?

Aromatyczny, ostry tarty chrzan ma mnóstwo zastosowań w naszej kuchni. Przede wszystkim nadaje się jako dodatek do sosów, którym chcemy nadać nieco więcej wyrazistości. Z chrzanem tartym na pewno nie będą mdłe! To jednak nie wszystko. Chrzan tarty w słoiczku bardzo często stosujemy do jajek na zimno. To zdecydowanie zdrowsza alternatywa w miejsce majonezu - chrzan tarty wspomaga trawienie i pozytywnie wpływa na pracę m.in. wątroby i nerek. Nic dziwnego, że amatorzy chrzanu lubią go mieć na kanapkach czy w ramach fantazyjnych przystawek. Nadaje się również do mięsa drobiowego, ryb, kiełbasy, jednym słowem wszędzie tam, gdzie chcemy, aby nadać potrawom nieco ostrzejszego charakteru bez potrzeby używania kupnych sosów.

Przepis

Wielkanocny żurek na zakwasie
Wielkanocny żurek na zakwasie

Składniki:

  • 1,5 l wywaru
  • 400 g białej kiełbasy
  • 400 g wędzonych żeberek lub boczku
  • 2-4 suszone grzyby
  • 500 ml zakwasu z kiszonej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • śmietana
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek
  • chrzan
  • opcjonalnie: mąka do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Zagotowujemy wywar z dodatkiem suszonych grzybów, żeberek lub boczku. Dodajemy kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu oraz 3 liście laurowe. Po 20 minutach dodajemy surową białą kiełbasę i gotujemy kolejnych 20 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo zakwas i czosnek. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Pod koniec gotowania zabielamy żurek śmietaną, opcjonalnie zagęszczamy odrobiną mąki i doprawiamy do smaku, dodajemy też chrzan. Ważne, aby majeranek dodać pod koniec gotowania - w przeciwnym razie żurek będzie miał gorzki posmak.

 

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food