WEGETARIAŃSKI

VITAPOL Koncentrat barszczu czerwonego (240g)

Dodaj recenzję
Kod: 5901273000344
Producent: VITAPOL

Koncentrat barszczu czerwonego to esencja najlepszych składników odżywczych, jakich dostarczają nam buraki. Dzięki swojej konsystencji idealnie sprawdza się w kuchni. Stanowi podstawę wielu zup - nie tylko wigilijnego barszczu. W sezonie letnim przyrządzimy z niego fantastyczny chłodnik. >>> Koncentrat służy do błyskawicznego przyrządzania czerwonego barszczu lub chłodnika na bazie kefiru. Po sporządzeniu wywaru warzywnego lub mięsnego należy dodać koncentrat w stosunku 1:10 i wymieszać. >>> Produkt nie zawiera konserwantów i barwników. >>> Sporządzony według domowej receptury. >>> Nie gotować!

Koncentrat z buraków czerwonych zawiera witaminy C, B1, B2, prowitaminę A, PP oraz wiele makro- i mikroelementów: wapń, magnez, sód, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Posiada liczne aminokwasy i barwniki (betacyjanina i betaksantyna). Burak korzystnie oddziałuje na zwalczanie nowotworów. Picie soku pomaga oczyszczać krew i wydalać kwas moczowy z organizmu. Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii. Pomaga przy zwalczaniu grypy i chorób przeziębieniowych. 

Masa netto: 240g

Producent: Vitapol

Składniki: sok z buraka odtworzony z soku zagęszczonego, cukier, przyprawy (czosnek, majeranek, bazylia, pieprz naturalny, pieprz ziołowy), sól kuchenna, kwas mlekowy - regulator kwasowości.

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1237,2 kJ/ 296 kcal
Tłuszcz (g): 1,2
Białko (g): 1,2
Sól (g): 1,0

Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez gorczycy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Przepis

Wielkanocny barszcz czerwony
Wielkanocny barszcz czerwony

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub na bazie wędzonki (żeberka, boczek, pieczona szynka)
  • 4-6 buraków
  • 500 ml barszczu kiszonego (jeśli chcemy uzyskać delikatniejszy smak) lub 500 ml zakwasu z buraków (wówczas danie będzie bardziej wyraziste)
  • chrzan
  • ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, pieprz, majeranek
  • opcjonalnie: śmietana

Przygotowanie:

Buraki obieramy i kroimy lub ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy do wywaru wraz z czosnkiem, ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i liśćmi laurowymi. Gotujemy do miękkości buraków, pod koniec gotowania dodajemy tarty chrzan, majeranek i opcjonalnie zabielamy całość śmietaną.

Przepis pochodzi od naszego dostawcy: Bio Food