BIO

VOELKEL Sok z buraków kiszonych (0,7l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 4015533000393

Sok z buraka jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasu foliowego (B9), a także pozostałych witamin z grupy B. Zawiera też znaczne ilości witaminy C, A, E i K oraz  minerałów takich jak: żelazo, potas, magnez, wapń, fosfor. Zawiera również kwasy organiczne, m.in. jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy, a także takie związki jak: polifenole, karotenoidy, glikozydy, spośród których szczególnie cenna jest betanina, pomagająca neutralizować kwasotwórcze działanie niektórych potraw (np. mięsnych).

Sok z buraków kiszonych  BIO

Sok z buraków kiszonych w jakości Demeter. Buraki kiszone otrzymane w wyniku fermentacji mlekowej.

Burak - to niezwykłe warzywo ma nieprzeciętne prozdrowotne właściwości. Zawdzięcza je betalainom, które zawiera - będącym bardzo silnym antyoksydantem. Dzięki nim oraz fitozwiązkom, których dostarcza burak, mamy lepszą odporność, chronimy organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które spowalniają procesy starzenia się i zapobiegają wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił, poprawi kondycję skóry, a nawet jakość komórek rozrodczych.

  • Sok z buraka spożywany regularnie poprawia pracę układu pokarmowego, pomaga oczyszczać organizm, a także odkwasza go. 
  • Ponieważ jest stosunkowo niskokalorycznym napojem i stymuluje przemianę materii, wspomaga odchudzanie. 100 g czystego soku to około 45 kcal. Natomiast wysoka zawartość błonnika sprawia, że dłużej mamy uczucie sytości.
  • Sok z buraka posiada właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Warto spożywać go w czasie infekcji (zarówno bakteryjnych, jak i wirusowych), ponieważ łagodzi ich przebieg. Ze względu na działanie wykrztuśnie sok z buraka poleca się na kaszel. Można go również spożywać w celach profilaktycznych – skutecznie wzmacnia odporność.
  • Bakterie kwasu mlekowego to pożyteczne mikroorganizmy, dzięki którym zachodzi proces fermentacji. Fermentacja od setek lat służyła jako przedłużenie przydatności produktów do spożycia.

Składniki: sok z buraków kiszonych Demeter 99%, przecier z aceroli BIO 1%.

Wartość odżywcza w 100 g
wartość energetyczna (kj/kcal): 158/38
białko (g): 1
węglowodany (g): 8,5
w tym cukry (g): 8,5
tłuszcz (g): <0,5
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): <0,1

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 5 dni.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: TAK

Produkt wegański: TAK

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

Bez substancji zapachowych: TAK

Bez dodatku cukru: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie