BIO

Borówka amerykańska ekologiczna (125g) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 1044

Borówka amerykańska - owoc do niedawna mało znany, uważany za elitarny, dziś staje się nieodłącznym elementem polskiego lata i na stałe wpisał się do kalendarza miłośników owoców. Przeciwutleniacze z borówki zwiększają naszą odporność i zapobiegają starzeniu się komórek naszego organizmu. Dostarczając nam niezbędne witaminy A, B, C i E oraz cynk, potas, sód, mangan i selen, borówki gwarantują nam sprawne funkcjonowanie na lata.

Kraj pochodzenia: Polska

CERTYFIKAT BIO: TAK
BEZGLUTENOWY: TAK
BEZLAKTOZOWY: TAK
WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Kruchy placek z owocami
Kruchy placek z owocami

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka

Ciasto:

• 250g mąki pszennej

• 40g drobnego cukru

• 170g masła

• 70g kwaśnej śmietany

Nadzienie:

• 500g owoców – śliwki, jagody, borówki

• 60g drobnego cukru

• sok z ½ limonki

• łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

• żółtko

• 3 łyżki brązowego cukru

Ciasto: zagniatamy składniki. Dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jedną część rozwałkowujemy na kształt blaszki (ok. 22cm) i wykładamy ciastem dno i boki. Wstawiamy ponownie do lodówki.

Nadzienie: oczyszczamy śliwki, pozbywamy się pestek i kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z resztą owoców, cukrem, sokiem z limonki, mąką ziemniaczaną. Przekładamy całość na schłodzony spód. Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy nim owoce i zlepiamy bokami (palcami lub widelcem). Całość smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem. Wstawiamy na 35 minut do piekarnika nagrzanego do 170 ̊C.

Przepis pochodzi z książki "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka.