BIO

Dynia piżmowa ekologiczna BUTTERNUT 2kg - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 281507???????

Dynia Butternut to jedna z ciekawszych odmian dyni piżmowej. Wyróżnia się niepowtarzalnym kształtem owoców, które są niezwykle smaczne i aromatyczne. Owoce są  duże o żółtym lub lekko pomarańczowym kolorze skórki, miąższ w środku jest zabarwiony na żółto i ma bardzo wyrazisty, przyjemny zapach.  Komora nasienna jest niewielka, a dynie są w całości wypełnione miąższem. Dynia ma duże znaczenie w prawidłowym żywieniu, zwłaszcza zimą, nie tuczy, jest lekkostrawna, może być dodawana do zup dla niemowląt. To bogate źródło prowitaminy A, działa zasadotwórczo. Reguluje pracę serca, wzmacnia kości. Dynia piżmowa polecana jest szczególnie do gotowania i marynowana, można zrobić z niej dżemy, ciasta, placki i nadzienia.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Hiszpania

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi
Chlebek dyniowy z orzechami włoskimi

Doskonałe danie dla wszystkich, którzy szukają nowych doznań kulinarnych, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Najlepsze oczywiście ze składników ekologicznych. Autorką przepisu jest blogerka Eat Easy - To młoda lekarka zafascynowana prostą i zdrową kuchnią. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka puree z pieczonej dyni
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Masło ubijamy w dużej misce z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, puree z dyni, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Na koniec łączymy z posiekanymi orzechami. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy ok. 45 minut (do tzw. ‚suchego patyczka’). Upieczone ciasto studzimy i polewamy wg uznania lukrem lub roztopioną czekoladą i orzechami.