BIO

Grejpfrut ekologiczny 1kg - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280208???????

Grejpfruty to przede wszystkim potężna dawka witaminy C – jeden owoc jest w stanie zaspokoić całe dzienne zapotrzebowanie. Znajdziemy w nich również potas, który odpowiada za prawidłowe ciśnienie, a także prowitaminę A, która jest doskonałym antyoksydantem.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: RPA

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

 

Wartości odżywcze w 100g:

  • kalorie: 52
  • węglowodany: 13g
  • białko: 1g
  • błonnik: 2g
  • witamina C: 64 proc. RDI
  • witamina A: 28 proc. RDI
  • potas: 5% RDI
  • tiamina (witamina B1): 4 proc. RDI

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Makaron z grochu z pesto pietruszkowym
Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

               makaron z grochu

 

Czy wiesz, że...

ROŚLINY STRĄCZKOWE 

są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych: 

  • zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika, 
  • dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu, 
  • połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.

 

SKŁADNIKI:

(2 porcje) 

 

* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu

 

PRZYGOTOWANIE:

 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

 Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.

 

Produkty polecane do tego  przepisu:

 

FABIJAŃSCY Makaron świderek z groszku zielonego bezglutenowy (250g) - BIO         FABIJAŃSCY Makaron świderek z soczewicy czerwonej bezglutenowy (250g) - BIO ss       PETRAS Makaron penne z ciecierzycy z lnem złotym bezglutenowy 200g - BIO  

ORGANIC Orzechy nerkowca ekologiczne (150g) - BIO         EKO-WITAL Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno (500ml) - BIO     Grejpfrut ekologiczny - BIO

  

 

 

* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.