BIO

Papryka ekologiczna czerwona (500g) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 280477???????
Papryka należy do warzyw o najwyższych wartościach odżywczych, na surowo jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, zawiera prowitaminę A, witaminy z grupy B, kwas nikotynowy i foliowy, oraz żelazo, wapń i fosfor.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia:  Hiszpania

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Przepis Pawła Płaczka na przepyszne leczo
Przepis Pawła Płaczka na przepyszne leczo
Czy kiedykolwiek, zaglądając do swojej lodówki, zastanawialiście się, co zrobić z produktami, które pozostały wam po przygotowaniu posiłków? Resztkami, z których pozornie nic nie da się już zrobić?

Składniki na 4-5 porcji:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250-300g kiełbaski (oczywiście w wersji wegetariańskiej należy pominąć)
  • 2-3 papryki – czerwona, biała, zielona
  • 2 małe cukinie
  • 2 duże pomidory
  • 2-3 łyżki masła albo oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • po 1 łyżeczce słodkiej, wędzonej i ostrej papryki, oregano, majeranku i tymianku
  • świeżo zmielony pieprz

 

W dużym garnku, najlepiej z grubym dnem, co zdecydowanie ułatwia smażenie i duszenie, roztapiamy masło albo olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, sporą szczyptę soli i cukier. Smażymy kilka minut aż cebula zacznie robić się złocista. Po kilku minutach dodajemy wszystkie przyprawy. Gdy zaczną intensywnie pachnieć dorzucamy pokrojoną kiełbasę i smażymy kolejnych kilka minut. Następnie dodajemy wszystkie warzywa pokrojone w dużą kostkę, kończąc na pomidorach. Całość od czasu do czasu mieszamy. Dusimy ok. 15-30 minut w zależności od wielkości i dojrzałości warzyw. Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku.

 

Przepis pochodzi z książki "Menu kryzysowe" Pawła Płaczka.