BIO

Bataty pomarańczowe ekologiczne (1kg) - BIO (I)

Dodaj recenzję
Kod: 281158???????

Bataty ekologiczne (słodkie ziemniaki,  pataty) –  zawierają dużo skrobi, witaminy C i karotenu (stąd pomarańczowa barwa). Są niskokaloryczne, lekkostrawne,  łatwo  przyswajalne, zasadotwórcze,  bogate  w  potas i magnez. Przyrządza się je podobnie jak zwykłe ziemniaki, można je piec, gotować, zrobić z nich frytki.

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Włochy

 

CERTYFIKAT BIO: TAK; EKOGWARANCJA PTRE PL-EKO-01-5664

BEZGLUTENOWY: TAK

BEZLAKTOZOWY: TAK

WEGETARIAŃSKI: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Tak

Przepis

Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)
Pasztet z indyka z batatem (bez glutenu, bez jajek)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

SKŁADNIKI:

  • 500 g surowego mielonego mięsa z indyka (pierś, polędwica)
  • 150 g ugotowanego batatu
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki świeżo zmielonego lnu
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • sól himalajska różowa
  • świeżo zmielony pieprz biały
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • żurawina niskosłodzona
  • liście laurowe do dekoracji

 

Gotowa lista zakupowa

 

Przygotowanie: Zmielone mięso z indyka włóż do miski, posól je i popierz, wymieszaj Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na patelni z 1 łyżką oleju, dodaj do mięsa Dołóż ugotowany batat, świeżo zmielone siemię lniane, lubczyk i olej Wszystkie składniki zblenduj przy pomocy ręcznego blendera, uzyskując gładką masę Dopraw solą, papryką, gałką muszkatołową, wymieszaj Nagrzej piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem Foremkę wysmaruj olejem, obsyp bezglutenowymi płatkami owsianymi i wypełnij pasztetem, dociskając do dna i brzegów formy Wierzch pasztetu udekoruj żurawiną oraz liśćmi laurowymi Foremkę z pasztetem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika i wystudź w keksówce, przełóż na deskę Podawaj bardzo dobrze wystudzony