WEGETARIAŃSKI BIO

*IMPORT Marchew ekologiczna [pęczek] [1szt.] - BIO (i) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 1886
    Producent: IMPORT EKO-WITAL
  • Marchew ekologiczna najwyższe wartości profilaktyczne i lecznicze ma marchew surowa; sok z marchwi spożywany w dużych ilościach powoduje obciążenie wątroby, a nawet zatrucie (wymioty, rozdrażnienie, żółte zabarwienie skóry zwłaszcza dłonie i spody stóp). Zalety marchwi to: dzięki dużej zawartości prowitaminy A poprawia wzrok i zapobiega tzw. kurzej ślepocie (podobnie jak tran, żółtko jaja, zielona pietruszka, pomidory); poprawia przemianę materii, reguluje trawienie; wzmacnia wątrobę , a także włosy i paznokcie; zawiera czynnik blokujący rakotwórcze działanie dymu tytoniowego; marchew najbardziej ze wszystkich korzeniowych gromadzi w sobie różne skażenia, pestycydy, toksyny! – bardzo ważne jest skąd pochodzi.

    Marchew ekologiczna - BIO

    Ilość: 1szt./ pęczek

    Dystrybutor: EKO-WITAL

    Kraj pochodzenia: Włochy

    Przepis

    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki
    Wielkanocny pasztet z warzyw z natką pietruszki

    Smakuje niebiańsko zwłaszcza z odrobiną domowego majonezu chrzanowego.

     

    SKŁADNIKI:

    • 400 g marchewki

    • 400 g korzenia pietruszki

    • 1 pęczek natki pietruszki

    • 1 cebula obrana

    • 4-6 ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę

    • 6 łyżek ekologicznej kaszy manny

    • 2 jajka od kur z wolnego wybiegu

    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    • ½ -1 łyżeczka przyprawy curry

    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku

    • olej roślinny do smażenia

    WYKONANIE

    Rozgrzej piekarnik do 190°C. Obraną marchewkę i korzeń pietruszki pokrój na kawałki, wstaw do piekarnika i upiecz do miękkości (zajmie to około 20-30 minut). Odstaw do ostudzenia. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180°C. Formę (klasyczną keksówkę) wysmaruj olejem. Umyj i drobno posiekaj natkę pietruszki. Drobno posiekaj cebulę i wraz z czosnkiem podsmaż na rumiano na oleju. Do robota kuchennego wrzuć upieczone warzywa, dodaj podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki z wyjątkiem natki pietruszki. Wszystko razem zmiksuj, ale niezbyt miałko. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku. Masę przełóż do foremki, wyrównaj, polej odrobiną oleju. Piecz przez 40-50 minut, aż pasztet apetycznie się zarumieni.

     

    Przepis pochodzi z książki Agnieszki Maciąg "Dom pełen miłości".