*ALSAN Margaryna ekologiczna (250g) - BIO
Margaryna - BIO
Zawartość netto: 250g
Producent: Alsan
Skład: tłuszcz palmowy*, tłuszcz kokosowy*, olej rzepakowy*,woda, koncentrat soku z marchwi*, emulgator: lecytyna słonecznikowa, koncentrat soku z cytryny*, olej cytrynowy tłoczony na zimno*.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z bloga wioletazysk.pl
dr Wiolety Zysk
Składniki:
- 120 g mąki Mix B – Bread-Mix Schar
- 125 g margaryny (można zamienić na masło)
- 160 g gęstego dżemu (np. z porzeczek, śliwek) + dżem do przełożenia ciasta
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawa do piernika
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka dowolnej bezglutenowej galaretki
Wszystko razem podgrzać. Schłodzoną polewą polać słochodzony piernik. Polewa jest bardzo słodka, można z niej zrezygnować.
Piernik można przełożyć dżemem i budyniem. Piernik można przełożyć tylko dżemem.
Sposób wykonania ciasta:
W misce zmiksować 3 całe jajka na puszystą masę. W oddzielnej misce za pomocą miksera wymieszać cukier z margaryną. Następnie do tej masy dodać, dżem, kakao, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Wszystko wymieszać mikserem. Do ciasta dodać mąkę i ubite jajka, wszystko wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 35 – 40 min. Przestudzony piernik przekroić, posmarować dżemem i budyniem. Polać polewą.