BIO

DIET-FOOD Masło klarowane (300g) - BIO

Kod: 5901549275971
Producent: DIET-FOOD
GHEE to ekologiczne masło z którego usunięto białka i inne substancje, tak by pozostawić czysty tłuszcz, który nie uwalnia żadnych szkodliwych substancji podczas smażenia. GHEE nadaje potrawom przyjemny maślany smak, jednocześnie ma bardzo istotną właściwość - nie podnosi cholesterolu. Doskonała alternatywa dla innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Jest bogatym źródłem witamin, kwasów tłuszczowych oraz cennych przeciwutleniaczy
Masa netto [kg]: 0.3000
Masa brutto [kg]: 0.4960
PKWiU: 10.51.30.0
Produkt BIO: TAK
Skład: 100% organiczne masło klarowane
Warunki przechowywania: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, nie wymaga przechowywania w lodówce.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PRODUKTU NA 100G:  
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 3681/895
Białko (g): <0,5
Węglowodany (g): <0,5
W tym cukry (g): <0,5
Tłuszcz (g): >99,5
W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 62,5
Sól (g): <0,5

Przepis

Karp w płatkach migdałowych
Karp w płatkach migdałowych

  Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryn
  • masło klarowane
  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek startego korzenia imbiru
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.