BIO

FINCK AYURVEDA Masło klarowane Ghee (480g) - BIO

Kod: 4260042260107
Producent: FINCK AYURVEDA

Produkt ajurwedyjski. Kuchnia ajurwedyjska używa masła Ghee zamiast oleju, masła i tłuszczu. Ghee jest używane do przygotowywania żywności od tysięcy lat. Wykonane według tradycyjnej ajurwedyjskiej receptury.

Masa netto: 480g
Producent: Finck Ayurveda

Skład: ekologiczny tłuszcz mleczny (100%)

Sposób użycia:

Może być stosowane do pieczenia, duszenia, smażenia, prażenia.
Do chleba lub tostów. Jako dodatek do potraw w celu wzmocnienia smaku.
Stosowane także w celach kosmetycznych do pielęgnacji skóry.
 
Wartości odżywcze w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 3763kJ/899kcal;
Tłuszcz: 99,9g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 65,8g;
Węglowodany: 0g;
- w tym cukry: 0g;
Białko: 0g;
Sól: 0g.
 
Warunki przechowywania:
Przechowywać w temperaturze pokojowej z dala od źródeł światła.

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Karp w płatkach migdałowych
Karp w płatkach migdałowych

  Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg karpia
  • sok z cytryn
  • masło klarowane
  • 200 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • mały kawałek startego korzenia imbiru
  • sól morska

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczonego karpia natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i wstawić na 2–3 godziny do lodówki.

Kawałki ryby podsmażyć na rozgrzanym maśle, przełożyć do naczy- nia żaroodpornego. Posypać płatkami migdałowymi.

Resztę masła roztopić z miodem i wymieszać z imbirem. Przygotowaną marynatą polać karpia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Zapiekać ok. 15 minut.