BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

PRIMAVIKA Pasta migdałowa prażona (185g)

Dodaj recenzję
Kod: 5900672300857
Producent: PRIMAVIKA
Pasta migdałowa zawiera mnóstwo dobrej energii pochodzącej z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, cynku, magnezu, potasu wzmacniającego serce, witaminy B2 oraz cennego przeciwutleniacza: witaminy E. Magnez redukuje objawy przemęczenia i nadmiernego stresu, działa wspólnie z witaminą B2. >>> Migdały świetnie regenerują zakwaszony, przemęczony organizm, ponieważ jako jedyne z orzechów posiadają właściwości alkalizujące.

UWAGA:
Olej z migdałów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.

Masa netto: 185g

Producent: PRIMAVIKA

Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o.

Pochodzenie: Polska

Skład: prażone MIGDAŁY 99 %, sól morska

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2543/615
Węglowodany (g): 10,0
 - w tym cukry (g): 4,8
Tłuszcz (g): 52,0
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 4,1
Błonnik (g): 11,0
Białko (g): 21,0
Sól (g): 0,63

Alergeny: migdały

Możliwe alergeny: Produkt może zawierać NASIONA SEZAMU, SOJĘ, orzeszki arachidowe i inne orzechy.

Certyfikacja: BIO

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Tak
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Tak
Wegański: Tak
Bez glutenu w składnikach: Tak
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Blondie z masłem migdałowym
Blondie z masłem migdałowym

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023

Składniki na 9 dużych lub 16 małych kawałków

  • 1 szklanka (164 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, przepłukanej i odsączonej
  • 1/2 szklanki (125 g) masła migdałowego
  • 3 łyżki (45 ml) neutralnego oleju roślinnego, np. z awokado
  • 1/2 szklanki (120 ml) syropu z agawy lub klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki (65 g) mąki migdałowej lub niebielonej mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki (46 g) mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki (58 g) wegańskich kropelek czekoladowych lub karmelowych (opcjonalnie)

woda (opcjonalnie)

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż kwadratową formę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.

2. Umieść ciecierzycę w misie robota kuchennego i zmiksuj na purée. Dodaj masło migdałowe, olej, syrop z agawy lub klonowy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, dodawaj po łyżce wody i miksuj dalej, aż efekt będzie zadowalający.

3. Przełóż masę z ciecierzycą do dużej miski. Dołóż mąkę migdałową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dokładnie wymieszaj i dorzuć kropelki czekoladowe lub karmelowe (opcjonalnie). Przełóż masę do przygotowanej formy. Używając łopatki pokrytej olejem w sprayu, wyrównaj jej powierzchnię i posyp wierzch kropelkami czekoladowymi.

4. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 30 minut na kratkę. Następnie pokrój na kwadraty.

Wartość odżywcza w 1 kawałku (przy 9 kawałkach): 260 kcal,

7 g białka, 17 g tłuszczu, 23 g węglowodanów,

14 g cukru, 4 g błonnika

W 1 kawałku (przy 16 kawałkach): 150 kcal,

4 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów,

9 g cukru, 2 g błonnika