PRIMAVIKA Pasta migdałowa prażona (185g)
UWAGA:
Olej z migdałów na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym.
Masa netto: 185g
Producent: PRIMAVIKA
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o.
Pochodzenie: Polska
Skład: prażone MIGDAŁY 99 %, sól morska
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 2543/615
Węglowodany (g): 10,0
- w tym cukry (g): 4,8
Tłuszcz (g): 52,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 4,1
Błonnik (g): 11,0
Białko (g): 21,0
Sól (g): 0,63
Alergeny: migdały
Możliwe alergeny: Produkt może zawierać NASIONA SEZAMU, SOJĘ, orzeszki arachidowe i inne orzechy.
Certyfikacja: BIO
Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu spożyć w ciągu 1 miesiąca
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: NIE
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Nie |
Bezglutenowy (certyfikat): | Tak |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Tak |
Wegański: | Tak |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein" Robin Robertson, Wydawnictwo Publicat, 2023
Składniki na 9 dużych lub 16 małych kawałków
- 1 szklanka (164 g) ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, przepłukanej i odsączonej
- 1/2 szklanki (125 g) masła migdałowego
- 3 łyżki (45 ml) neutralnego oleju roślinnego, np. z awokado
- 1/2 szklanki (120 ml) syropu z agawy lub klonowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki (65 g) mąki migdałowej lub niebielonej mąki uniwersalnej
- 1/4 szklanki (46 g) mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki (58 g) wegańskich kropelek czekoladowych lub karmelowych (opcjonalnie)
woda (opcjonalnie)
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż kwadratową formę (20 × 20 cm) papierem do pieczenia lub spryskaj olejem w sprayu.
2. Umieść ciecierzycę w misie robota kuchennego i zmiksuj na purée. Dodaj masło migdałowe, olej, syrop z agawy lub klonowy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, dodawaj po łyżce wody i miksuj dalej, aż efekt będzie zadowalający.
3. Przełóż masę z ciecierzycą do dużej miski. Dołóż mąkę migdałową i owsianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dokładnie wymieszaj i dorzuć kropelki czekoladowe lub karmelowe (opcjonalnie). Przełóż masę do przygotowanej formy. Używając łopatki pokrytej olejem w sprayu, wyrównaj jej powierzchnię i posyp wierzch kropelkami czekoladowymi.
4. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 30 minut na kratkę. Następnie pokrój na kwadraty.
Wartość odżywcza w 1 kawałku (przy 9 kawałkach): 260 kcal,
7 g białka, 17 g tłuszczu, 23 g węglowodanów,
14 g cukru, 4 g błonnika
W 1 kawałku (przy 16 kawałkach): 150 kcal,
4 g białka, 10 g tłuszczu, 13 g węglowodanów,
9 g cukru, 2 g błonnika