BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI

3+1 gratis! RIMAVIKA Masło orzechowe naturalne 350 g

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5900672300567
    Producent: PRIMAVIKA
  • Bazą naturalnego masła są orzeszki arachidowe bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których spożycie jest polecane w prewencji powszechnych chorób sercowo-naczyniowych. Badania wykazują, że u osób jedzących orzechy 5 razy w tygodniu ryzyko zachorowania spada o blisko 20%. Serce wspierane jest również przez potas (w 100 g orzeszków znajdziemy aż 705 mg). Pierwiastek ten pomaga walczyć z nadciśnieniem, które dotyka aż co trzecią osobę w Polsce, a co najgorsze – również dzieci.

    SKŁADNIKI: Orzeszki arachidowe 90%, emulgator: lecytyny (z soi), częściowo utwardzony tłuszcz palmow (zawartość tłuszczu trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), cukier, sól morska, aromat: wanilina.

    Przepis

    Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki
    Pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki

    Przepis pochodzi z książki Joanny Matyjek "Sama słodycz".

    Składniki na ok. 20 pączków:

    Ciasto:

    500g mąki pszennej

    5 żółtek

    250 ml mleka

    50g drożdży

    100g cukru

    30g masła

    20g spirytusu

    szczypta soli

    litr oleju do smażenia (albo smalcu)

    Nadzienie:

    200g masła orzechowego + 200g konfitury z czarnej porzeczki

    cukier puder do oprószenia

    Przygotowanie:

    W garnuszku podgrzewam mleko (nie może być gorące!). Dodaję drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (miałam cały garnek rozczynu).

    Do miski miksera wlewam żółtka, wsypuję pozostały cukier - całość ucieram na puszystą masę. Do dużej misy przesiewam resztę mąki. Dodaję porządnie wyrośnięty rozczyn, masę z żółtek i cukru, szczyptę soli - zagniatam ciasto. Dolewam spirytus i lekko roztopione, wystudzone masło. Porządnie mieszam ciasto do połączenia się wszystkich składników - powinno być dość rzadkie. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia (40-60 minut).

    Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę. Jeśli się lepi, podsypuję je delikatnie mąką. Całe ciasto rozciągam dłońmi na grubość ok. 1 cm. Ciasto powinno być gładkie, nie powinno się lepić. Korzystając ze szklanki, wycinam kółka. Kółko kładę na dłoni i formuję kuleczkę. Kulki odkładam na ściereczkę podsypaną mąką (lub deskę czy stolnicę). Wszystkie kulki przykrywam ścierką i ponownie zostawiam do wyrośnięcia (40-60min).

    Po tym czasie w garnku rozgrzewam olej lub smalec. Pączki smażę z obu stron na złoty kolor (na średnim ogniu). Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.

    Do rękawa cukierniczego z ostrą końcówką nakładam masło orzechowe i konfiturę z czarnej porzeczki. Daję 2 łyżki masła i dwie konfitury, i tak do końca. Tak przygotowaną masą nadziewam przestudzone pączki. Nadzienie nakładam tak, aby troszeczkę wypływało z pączka (apetycznie to wygląda ;) Gotowe nadziane pączki można obtoczyć w cukrze lub oprószyć cukrem pudrem.