CLEARSPRING Matcha japońska premium grade, sproszkowana (40g) - BIO
Matcha japońska premium grade, sproszkowana BIO
Warunki uprawy, czas zbioru i techniki przetwarzania mają bezpośredni wpływ na jakość i ostateczny smak herbaty Matcha.
Ceremonial grade Matcha - czyli Matcha ceremonialna, do tej odmiany wykorzystuje się najdelikatniejsze i najmniejsze liście rosnące na samym wierzchołku krzewu herbacianego. Z liści tych uzyskuje się proszek o bardzo żywym, zielonym kolorze i lekko słodkim, łagodnym smaku.
Premium grade Matcha - to najwyższej jakości matcha. Jest idealna zarówno do picia, jak i do domowych wypieków, może nadać niepowtarzalny smak i niesamowity kolor daniom i napojom.
Basic grade Matcha - matcha klasy podstawowej jest nieco gorzka, tańsza i generalnie jest używana tylko do gotowania.
Odmiany Matcha Ceremonial i Premium są mielone w kamiennych moździerzach przez wiele godzin, dzięki czemu osiąga się wyjątkowo lekką gładkość proszku, idealną do picia.
Sposób przygotowania:
Dodaj 1/4 łyzeczki (ok. 1g) 30ml gorącej wody i dobrze wymieszaj.
Masa netto: 8g
Producent: Clearspring
Dystrybutor: Eko-Wital
Kraj pochodzenia: Niderlandy
Kraj pochodzenia składników: Japonia
Składniki: zmielone liście zielonej herbaty 100%
*pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Węglowodany (g): 38,7
- w tym cukry (g): 10
Tłuszcz (g): 0,8 1
Białko (g): 23,4
Sól (g): 11,4
Certyfikat: JP-BIO-005, rolnictwo spoza UE
Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Autorką przepisu jest Sara Kiyo Popowa aka Shiso Delicious, której misją jest odnalezienie piękna i zrównoważonego rozwoju na każdym poziomie życia: w tym, jak jemy i przygotowujemy nasze jedzenie, jak postrzegamy siebie i naszą Ziemię oraz jak wybieramy i pozbywamy się produktów, których używamy na co dzień .
Składniki na ok. 18 x 3 cm kwadratowych kawałków
Czas przygotowania - 20min + 10min w lodówce
Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.
Baza:
- 50g orzechów nerkowca
- 50g migdałów (jeśli to możliwe użyj blanszowanych)
- 50g płatków owsianych
- 1 łyżka surowego oleju kokosowego Clearspring (nie trzeba go topić)
- 3 łyżki syropu np. klonowego
- 1 łyżka Clearspring Organic Matcha
- 1 łyżeczka Clearspring Brown Rice Miso
Polewa:
- ¼ batona (20g) wegańska biała czekolada
- ½ łyżki surowego oleju kokosowego Clearspring
- ½ łyżeczki Clearspring Organic Matcha
Wykonanie:
Zmiksuj orzechy i płatki owsiane z grubą mąką w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż mieszanina będzie wyglądać na wilgotną i po prostu zacznie się zlepiać. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia – dobrze sprawdza się zwykła forma do chleba. Wyłóż masę do foremki, aby uzyskać równą bazę. Rozpuść białą czekoladę i olej. Możesz to zrobić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą lub użyć kuchenki mikrofalowej. Połowę czekolady rozprowadź równomiernie na spód. Za pomocą widelca wymieszaj matchę z pozostałą czekoladą i skrop ją na spód. Przeciągnij wykałaczkę między białym i zielonym, aby utworzyć wzory. Odstaw do lodówki. Pokrój w kwadraty (lub trójkąty jak na obrazku) za pomocą dużego ostrego noża. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalej nóż gorącą wodą przed cięciem i wycieraj nóż pomiędzy cięciami. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.