BIO

CLEARSPRING Matcha japońska premium grade, sproszkowana (40g) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 5021554988519
    Producent: CLEARSPRING
  • Matcha Premium, drobno zmielone liście zielonej herbaty Żywy zielony kolor i lekko słodki, bogaty, łagodny smak sprawiają, ze matcha jest najbardziej cenioną wśród japońskich herbat. Jest idealna zarówno do picia w formie zaparzonej, jak i w koktajlach wymieszana z sokiem. Dodana do domowych wypieków nada im niepowtarzalny smak i niezwykły kolor. 

    Matcha japońska premium grade, sproszkowana BIO 

    Warunki uprawy, czas zbioru i techniki przetwarzania mają bezpośredni wpływ na jakość i ostateczny smak herbaty Matcha.

    Ceremonial grade Matcha - czyli Matcha ceremonialna, do tej odmiany wykorzystuje się najdelikatniejsze i najmniejsze liście rosnące na samym wierzchołku krzewu herbacianego. Z liści tych uzyskuje się proszek o bardzo żywym, zielonym kolorze i lekko słodkim, łagodnym smaku.

    Premium grade Matcha - to najwyższej jakości matcha. Jest idealna zarówno do picia, jak i do domowych wypieków, może nadać niepowtarzalny smak i niesamowity kolor daniom i napojom.

    Basic grade Matcha - matcha klasy podstawowej jest nieco gorzka, tańsza i generalnie jest używana tylko do gotowania.

    Odmiany Matcha Ceremonial i Premium są mielone w kamiennych moździerzach przez wiele godzin, dzięki czemu osiąga się wyjątkowo lekką gładkość proszku, idealną do picia.

     

    Sposób przygotowania:

    Dodaj 1/4 łyzeczki (ok. 1g) 30ml gorącej wody i dobrze wymieszaj. 

    Masa netto: 8g 

    Producent: Clearspring

    Dystrybutor: Eko-Wital

    Kraj pochodzenia: Niderlandy

    Kraj pochodzenia składników: Japonia

    Składniki: zmielone liście zielonej herbaty 100%
    *pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Węglowodany (g): 38,7
    - w tym cukry (g): 10
    Tłuszcz (g): 0,8 1
    Białko (g): 23,4
    Sól (g): 11,4

    Certyfikat: JP-BIO-005, rolnictwo spoza UE

    Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

    Produkt naturalny: TAK

    Produkt wegetariański: TAK

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez barwników: TAK

    Bez konserwantów: TAK

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK

    Bez drożdży: TAK

     

    Przepis

    Brownies z matchą
    Brownies z matchą

    Autorką przepisu jest Sara Kiyo Popowa aka Shiso Delicious, której misją jest odnalezienie piękna i zrównoważonego rozwoju na każdym poziomie życia: w tym, jak jemy i przygotowujemy nasze jedzenie, jak postrzegamy siebie i naszą Ziemię oraz jak wybieramy i pozbywamy się produktów, których używamy na co dzień .

    Składniki na ok. 18 x 3 cm kwadratowych kawałków

    Czas przygotowania - 20min + 10min w lodówce

    Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce.

     Baza:

    • 50g orzechów nerkowca
    • 50g migdałów (jeśli to możliwe użyj blanszowanych)
    • 50g płatków owsianych
    • 1 łyżka surowego oleju kokosowego Clearspring (nie trzeba go topić)
    • 3 łyżki syropu np. klonowego
    • 1 łyżka Clearspring Organic Matcha
    • 1 łyżeczka Clearspring Brown Rice Miso

    Polewa:

    • ¼ batona (20g) wegańska biała czekolada
    • ½ łyżki surowego oleju kokosowego Clearspring
    • ½ łyżeczki Clearspring Organic Matcha 

    Wykonanie:

    Zmiksuj orzechy i płatki owsiane z grubą mąką w robocie kuchennym lub blenderze. Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż mieszanina będzie wyglądać na wilgotną i po prostu zacznie się zlepiać. Niewielką blachę wyłóż papierem do pieczenia – dobrze sprawdza się zwykła forma do chleba. Wyłóż masę do foremki, aby uzyskać równą bazę. Rozpuść białą czekoladę i olej. Możesz to zrobić w małej żaroodpornej misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą lub użyć kuchenki mikrofalowej. Połowę czekolady rozprowadź równomiernie na spód. Za pomocą widelca wymieszaj matchę z pozostałą czekoladą i skrop ją na spód. Przeciągnij wykałaczkę między białym i zielonym, aby utworzyć wzory. Odstaw do lodówki. Pokrój w kwadraty (lub trójkąty jak na obrazku) za pomocą dużego ostrego noża. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zalej nóż gorącą wodą przed cięciem i wycieraj nóż pomiędzy cięciami. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce.