*ZANIEWICZ Mazurek kajmakowy mini do koszyczka (100g) [DOSTAWA DO SKLEPU - ŚRODA 06.04] (f)
Mazurek kajmakowy mini do koszyczka
Kajmak był jednym z przysmaków kuchni szlacheckiej. Kuchnia Polska przyswoiła sobie ten bałkański przysmak, czyli słodką śmietankę z cukrem nieśmiało złamaną nutką wanilii, bądź czekolady.
Nasz mazurek przygotowujemy na bazie cienkiego kruchego ciasta, przełożonego niezwykle słodką polewą z kajmaku. Lekko wystudzoną masę z kajmaku na zewnątrz dekorujemy prażonymi płatkami migdałowymi, orzechami i bezowymi, bądź rodzynkowymi baziami.
Mazurki są specjalnością tradycyjnej polskiej kuchni i trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół, na którym poza ręcznie wypiekanym Sękaczem Podlaskim, nie królowałby także nasz Polski Mazurek. Są one jak wielkanocne pisanki, bądź kwadratowe bogate kobierce, okrągłe słodkie talarki…
Cieniutkie placki na mazurka przyrządzano najczęściej z ciasto kruchego, marcepanowego, biszkoptowego, makaronikowego, czy też drożdżowego często na opłatku, bądź waflu. Dawniej rodzaj ciasta na mazurka był uzależniony od stopnia zamożności gospodarstwa. Wszystkie charakteryzują się niebywałą słodyczą, przybraniem z kolorowej lukrowej glazury, lub z czekoladowej polewy, bądź marcepana, migdałów, orzechów i innych bakalii. Najczęściej mają prostokątny kształt, choć zdarzają się też owalne, okrągłe, trójkątne i inne.
UWAGA: >> OD JUŻ PRZYJMUJEMY ZAMÓWIENIA NA MAZURKI. DOSTAWA DO SKLEPU - ŚRODA 06.04
Masa netto: 100g
Producent: CUKIERNIA ZANIEWICZ
Dystrybutor: Allnet Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: mąka pszenna, margaryna, cukier puder, jaja, śmietana, aromat waniliowy, substancja spulchniająca, miód, marmolada, czekolada, kajmak.
Alergeny: pszenica, jaja
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 8 - 15°C
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez jaj: NIE