*ZANIEWICZ Mazurek Prowincja - kajmakowy (550g) (f)
Mazurek Prowincja - kajmakowy
UWAGA: Dostępny od 24.03.2021
Mazurki są specjalnością tradycyjnej polskiej kuchni i trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół, na którym poza ręcznie wypiekanym Sękaczem Podlaskim, nie królowałby także nasz polski mazurek. Najczęściej są one kolorowe i dekoracyjne jak wielkanocne pisanki, bądź kwadratowe, bogate kobierce.
Wszystkie charakteryzują się niebywałą słodyczą, przybraniem z kolorowej lukrowej glazury lub z czekoladowej polewy, bądź marcepana, migdałów, orzechów i innych bakalii. Najczęściej mają prostokątny kształt, choć zdarzają się też owalne, okrągłe, trójkątne i inne.
Cieniutkie placki na mazurka przyrządzano najczęściej z ciasta kruchego, marcepanowego, biszkoptowego, makaronikowego, czy też drożdżowego - często na opłatku, bądź waflu. Dawniej rodzaj ciasta na mazurka był uzależniony od stopnia zamożności gospodarstwa.
Masa netto: ok.480g
Producent: CUKIERNIA ZANIEWICZ
Dystrybutor: Allnet Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: mąka pszenna (39%), masło (22%), cukier puder (12%), kajmak ( 13 %) [cukier, mleko pełne pasteryzowane, mleko pełne w proszku, regulator kwasowości-wodorowęglan sodu (soda oczyszczona), śmietanka kremowa], orzech arachidowy, do dekoracji: czekolada [cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna (z soi), aromat]. proszek do pieczenia, jaja (6%), sól
Dekoracja: czekolada [tłuszcz roślinny całkowicie utwardzony (kokos, pestka palmy(10)) w zmiennych proporcjach; Proszek kakaowy alk. o obniż. zaw. tłuszczu 13.0 %; proszek kakaowy nat. o obniż. zaw. tłuszczu 2.0 %; emulgator: lecytyna sojowa; Stabilizator: E492; Aromat: wanilina], barwniki
Alergeny: orzech arachidowy, orzech włoski
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 8 - 15°C
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: NIE
Bez laktozy: NIE
Bez cukru: NIE
Bez konserwantów: NIE
Bez jaj: NIE
Bez orzechów: NIE