BEZGLUTENOWE

BAKRA Melasa - Karob z Chleba Świętojańskiego (370g)

Dodaj recenzję
Kod: 5906395204007

Melasa z chleba świętojańskiego (karobu).

Skład: owoc chleba świetojańskiego 100%.

Masa netto:
370g


Pochodzenie: Turcja

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna: 275 kcal (1155 kJ)

Białko: 1,16g

Węglowodany: 62g

Tłuszcz: 0,2g

Magnez: 555mg (148% RDA)
Żelazo 14,00mg (100% RDA)
Fosfor 778mg (111% RDA)

RDA - zalecane dzienne spożycie.

Wyprodukowane przez: Incom AS
Production Licence No: TR-33-K-006237

Dystrybutor: Atakan Sp. z o. o., 81-364 Gdynia, ul. 10 Lutego 25/5


Informacje dodatkowe:
Melasa z chleba świętojańskiego to ciemnobrązowy syrop z karmelowym posmakiem. Karob jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, fosfor.

Produkt nie zawiera żadnych dodatkowych składników chemicznych ani konserwantów. Bez dodatku cukrów, zawiera naturalnie występujące cukry.

Zastosowanie: do samodzielnego spożycia, jako słodzik do ciasta, ciepłych i zimnych napoi, jogurtów, lodów, mleka, wszelkich deserów.


Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Piernik z orzechami laskowymi
Piernik z orzechami laskowymi
  W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm).

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • pół szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki przyprawy piernikowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
  • pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych

 

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.

* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl