BAKRA Melasa - Karob z Chleba Świętojańskiego (370g)
Melasa z chleba świętojańskiego (karobu).
Skład: owoc chleba świetojańskiego 100%.
Masa netto: 370g
Pochodzenie: Turcja
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 275 kcal (1155 kJ)
Białko: 1,16g
Węglowodany: 62g
Tłuszcz: 0,2g
Magnez: 555mg (148% RDA)
Żelazo 14,00mg (100% RDA)
Fosfor 778mg (111% RDA)
RDA - zalecane dzienne spożycie.
Wyprodukowane przez: Incom AS
Production Licence No: TR-33-K-006237
Dystrybutor: Atakan Sp. z o. o., 81-364 Gdynia, ul. 10 Lutego 25/5
Informacje dodatkowe:
Melasa z chleba świętojańskiego to ciemnobrązowy syrop z karmelowym posmakiem. Karob jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, fosfor.
Produkt nie zawiera żadnych dodatkowych składników chemicznych ani konserwantów. Bez dodatku cukrów, zawiera naturalnie występujące cukry.
Zastosowanie: do samodzielnego spożycia, jako słodzik do ciasta, ciepłych i zimnych napoi, jogurtów, lodów, mleka, wszelkich deserów.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.
Przepis
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
- pół szklanki mąki żytniej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżki przyprawy piernikowej
- 3 łyżki kakao
- 1 szklanka napoju roślinnego (u mnie sojowy)
- pół szklanki melasy z karobu, trzcinowej lub buraczanej
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 szklanka (250ml) orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąki, sodę, przyprawę piernikową i kakao. W drugiej misce połączyć napój sojowy, ocet jabłkowy, olej i melasę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi. Dodać orzechy i wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 40 x 25 cm). Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawić ciasto na 10 minut w otwartym wyłączonym piekarniku. Piernik można polać roztopioną czekoladą.
* Przepis Idy Kulawik z bloga: veganbanda.pl