**FARMY ROZTOCZA Mięso mielone wieprzowe (300g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek, piątek) (f)
Mięso mielone wieprzowe BIO
Kupując produkt ekologiczny, nie kupujesz niejasnego pomysłu lub fałszywej obietnicy, kupujesz certyfikowany najwyższej jakości produkt. Wyroby Farm Roztocza są bezpieczne dla każdego konsumenta. Cechują się wysoką jakością, niepowtarzalnym smakiem i dopracowanym składem. Zdajemy sobie sprawę, że niezwykle ważną kwestią jest najwyższej jakości surowiec. Prowadzimy politykę pozyskiwania wyselekcjonowanego surowca z czystych i ekologicznych terenów.
Masa netto: 300g
Producent: FARMY ROZTOCZA
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: mięso wieprzowe 100%, Zawartość procentowa tłuszczu poniżej 10%, Stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 15%
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C - 8°C.. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: NIE
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Tak |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
Składniki: / przepis dla 6 osób/
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
- 1 jajko ekologiczne
- 2 puszki pomidorów lub 1 passata
- 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
- paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
- 1 łyżka twardego, startego koziego sera
- 1 cebula ekologiczna
- 2 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor. W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki. Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody. Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie- ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)