Dostępność: wtorek
BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE BIO
Dostępność: wtorek

**FARMY ROZTOCZA Mięso mielone wieprzowe (300g) - BIO (dostawa do sklepu - wtorek, piątek) (f)

Dodaj recenzję
Kod: 5903857596021
Producent: FARMY ROZTOCZA

Mięso mielone wieprzowe BIO

Kupując produkt ekologiczny, nie kupujesz niejasnego pomysłu lub fałszywej obietnicy, kupujesz certyfikowany najwyższej jakości produkt. Wyroby Farm Roztocza są bezpieczne dla każdego konsumenta. Cechują się wysoką jakością, niepowtarzalnym smakiem i dopracowanym składem. Zdajemy sobie sprawę, że niezwykle ważną kwestią jest najwyższej jakości surowiec. Prowadzimy politykę pozyskiwania wyselekcjonowanego surowca z czystych i ekologicznych terenów.

 

Masa netto: 300g

Producent:  FARMY ROZTOCZA

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: mięso wieprzowe 100%, Zawartość procentowa tłuszczu poniżej 10%, Stosunek kolagenu do białka mięsa poniżej 15%

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w temp. 2°C - 8°C.. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 2 dni.

 

Produkt naturalny: TAK

Produkt wegetariański: NIE

Produkt wegański: NIE

Bez glutenu w składnikach: TAK

Bez laktozy: TAK

Bez cukru: TAK

Bez barwników: TAK

Bez konserwantów: TAK

 

 

Certyfikat BIO: Tak
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Tak

Przepis

Przepis na Pappardelle z pulpecikami.
Przepis na Pappardelle z pulpecikami.

Składniki: / przepis dla 6 osób/  

  • 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (czasem dodaję w proporcji 1:1 wołowe i wieprzowe) -
  • 1 jajko ekologiczne
  • 2 puszki pomidorów lub 1 passata
  • 2 i 1/2 łyżki otrębów orkiszowych
  • paczka makaronu spaghetti bądź pappardelle
  • 1 łyżka twardego, startego koziego sera 
  • 1 cebula ekologiczna
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła - ok. 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • garstka świeżego oregano, bazylii i tymianku (posiekane) (opcjonalnie mogą być suszone).
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, otręby, łyżkę startego sera, jeden posiekany ząbek czosnku oraz zioła, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, zwilżamy dłonie. Formujemy kulki wielkości orzecha, przekładamy na duży talerz. Na dużej patelni wkładamy łyżkę oliwy i masła, dodajemy ząbek czosnku, podsmażamy. Uwaga, nie może się przypalić. Cebulę kroimy w  kosteczkę, wrzucamy na patelnię, podsmażamy na rumiany kolor.  W tym czasie przekładamy nasze pomidory z puszki do miski i rozdrabniamy je blenderem na gęstą papkę. Dodajemy na patelnię wraz ze śmietanką i wodą, wkładamy pulpeciki.  Wszystko gotujemy ponad 20 minut. Pulpeciki nie mogą być w środku różowe. Jeżeli nasz sos będzie za szybko gęstniał, należy dodać więcej wody.  Gotujemy makaron wg. przepisu na opakowaniu. Na samym końcu nasz sos wraz z mięsem doprawiamy solą, pieprzem, papryką i jeśli jeszcze chcecie-  ziołami. Na samym końcu możemy udekorować talerz listkiem bazylii i startym serem:)