EKO BARĆ Miód leśny ekologiczny (1kg) - BIO
Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, bardzo różnorodny miód, jego barwa (od jasnożółtej do ciemnożółtej lub ciemnozielonej), aromat i smak są zależne od składu nektaru w różnych okresach zbioru ( dziko rosnące kwiaty, poszycie leśne ). Miód leśny o różnych smakach w zależności od terminu zbioru, miód nierolniczy (dziki), wybitnie cenny, pochodzący z łąk śródleśnych i tzw. „zdrowego lasu”. Wzmacnia organizm i podwyższa odporność, zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych m.in. kaszlu, przeziębieniach, grypie, stosowany przy apatii, osłabieniu, poprawia przemianę materii, zawiera dużo olejków eterycznych. Miód biologicznie aktywny, tłoczony na zimno, pakowany ręcznie, niepodgrzewany, krystalizuje się szybko. Produkcja w Pasiece Eko-Barć opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania - bez środków chemicznych. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą jednostek nadzorujących m.in. Agrobiotest.
Kolor: bursztynowy, ciemnożółty
Konsystencja: Skrystalizowana (Krupiec), gęsta
Smak: Intensywny żywiczny
Zapach i aromat: borówek, dzikiej róży, lipy, maliny i przeróżnych ziół leśnych i kwiatów
Właściwości: połączenie działania mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku
Czas zbiorów miodu: lato
Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem.
UWAGA: Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno.
Masa netto: 1kg
Producent: EKO BARĆ
Dystrybutor:
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: ekologiczny miód naturalny 100%
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kcal): 320
Węglowodany (g): 81,0
- w tym cukry (g): 75,0
Tłuszcz (g): 0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Białko (g): 0,4
Sól (g): 0
Alergeny: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.
Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Certyfikat BIO: | Tak |
Bezglutenowy (certyfikat): | Nie |
Bez laktozy: | Nie |
Wegetariański: | Nie |
Wegański: | Nie |
Bez glutenu w składnikach: | Nie |
Bez dodatku cukru: | Nie |
Przepis
SKŁADNIKI:
- 4 łyżki płatków owsianych pełnoziarnistych
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g mąki pszennej razowej
- 100 g orzechów ziemnych prażonych bez soli
- 3 łyżki miodu leśnego
- 50 g cukru trzcinowego brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- 50 g masła orzechowego Terrasana
- 1 jajo ekologiczne
PRZYGOTOWANIE:
Połowę orzechów posiekać, wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Płatki owsiane wymieszać z jogurtem i odstawić na kilkanaście minut. Jajo wymieszać z cukrem, olejem i masłem orzechowym. Dodać do nasiąkniętych płatków owsianych. Całość wymieszać i przekładać do foremek na muffiny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Pozostałe orzechy zanurzyć w miseczce z miodem i wyłożyć na wierzch każdej muffiny. Piec około 25 minut.