BEZGLUTENOWE BIO

EKO BARĆ Miód leśny ekologiczny (1kg) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 1942
Producent: EKO BARĆ

Produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych, bardzo różnorodny miód, jego barwa (od jasnożółtej do ciemnożółtej lub ciemnozielonej), aromat i smak są zależne od składu nektaru w różnych okresach zbioru ( dziko rosnące kwiaty, poszycie leśne ). Miód  leśny o różnych smakach w zależności od terminu zbioru, miód nierolniczy (dziki), wybitnie cenny, pochodzący z łąk śródleśnych i tzw. „zdrowego lasu”. Wzmacnia organizm i podwyższa odporność, zalecany przy chorobach górnych dróg oddechowych m.in. kaszlu, przeziębieniach, grypie, stosowany przy apatii, osłabieniu, poprawia przemianę materii, zawiera dużo olejków eterycznych. Miód biologicznie aktywny, tłoczony na zimno, pakowany ręcznie, niepodgrzewany, krystalizuje się szybko. Produkcja w Pasiece Eko-Barć opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania - bez środków chemicznych. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą jednostek nadzorujących m.in. Agrobiotest.

Kolor:  bursztynowy, ciemnożółty

Konsystencja: Skrystalizowana (Krupiec), gęsta

Smak: Intensywny żywiczny

Zapach i aromat: borówek, dzikiej róży, lipy, maliny i przeróżnych ziół leśnych i kwiatów

Właściwości: połączenie działania mniszka lekarskiego, maliny, kruszyny, szałwii lekarskiej, dziurawca i rumianku

Czas zbiorów miodu: lato

Doskonale komponuje się z deserami, kremami lub jogurtem.

UWAGA: Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury, dlatego najlepiej spożywać go na zimno.

 

Masa netto: 1kg

Producent: EKO BARĆ

Dystrybutor:  

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: ekologiczny miód naturalny 100%

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Wartości odżywcze w 100g:

Wartość energetyczna (kcal): 320
Węglowodany (g): 81,0
 - w tym cukry (g): 75,0 
Tłuszcz (g): 0 
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Białko (g): 0,4
Sól (g): 0

Alergeny: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.

Warunki przechowywania: Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu 

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: NIE
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Tak
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Nie
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Muffiny z orzechami arachidowymi
Muffiny z orzechami  arachidowymi

SKŁADNIKI:

 

PRZYGOTOWANIE:

Połowę  orzechów  posiekać,  wymieszać  z  mąką  i  proszkiem  do pieczenia.  Płatki  owsiane  wymieszać  z  jogurtem  i  odstawić  na  kilkanaście  minut.  Jajo  wymieszać  z  cukrem,  olejem  i masłem orzechowym.  Dodać  do  nasiąkniętych  płatków  owsianych.  Całość wymieszać i przekładać do foremek na muffiny. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.  Pozostałe orzechy zanurzyć w miseczce z miodem i wyłożyć na wierzch każdej muffiny. Piec około 25 minut.