MANUKA HEALTH Miód Manuka MGO™ 400+ nektarowy (500g) (NAWET 608,1 MG MGO/KG)

Kod: 9421023628995
Producent: MANUKA HEALTH
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów manuka z rodzaju Leptospermum scoparium. Miód z tego krzewu posiada aktywny składnik - methylglyoxal, który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu. Krzew manuka rośnie w Nowej Zelandii. Miód z tego krzewu posiada aktywny składnik - methylglyoxal,  który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu. Składnik ten jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10mg/kg. W  miodach Manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg!

Masa netto: 500g

Producent: Manuka Health, Nowa Zelandia.

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia.

Kraj produkcji: Nowa Zelandia.

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

Składniki: 100% miód naturalny z krzewu manuka.

Wartość odżywcza w 100 g w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 335 kcal 210 kJ / 50 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0 g 0 g
Sól 0,03 g 0 g
Methylglyoxal  >40 mg >6 mg

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.

Sposób użycia: Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+ (nawet 608,1 MG MGO/KG) Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Pochodzenie: Skąd pochodzi Miód Manuka? Miody manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Badania miodów manuka: Przeprowadzone w 2018 roku badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™, okazały się niezwykle optymistyczne. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta. Krzew manuka rośnie w Nowej Zelandii. Miód z tego krzewu posiada aktywny składnik - methylglyoxal, który jest odpowiedzialny za antybakteryjne właściwości miodu. Składnik ten jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10mg/kg. W miodach Manuka osiąga natężenie od 100 do 1000mg/kg!

Czym jest Miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik Miodów Manuka MGO™, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie.