Masa netto: 1kg
Producent: SCHAR
Dystrybutor: Eko Wital
Kraj producenta: Włochy
Składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik roślinny (z jabłka), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól
*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1429/ 337
Węglowodany (g): 78,0
- w tym cukry (g): 2,6
Tłuszcz (g): 0,6
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Błonnik (g): 4,1
Białko (g): 2,6
Sól (g): 0,73
Alergeny: łubin
Certyfikat: IT-016-117
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez sztucznych barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
Przepis pochodzi z bloga wioletazysk.pl
dr Wiolety Zysk
Składniki:
- 120 g mąki Mix B – Bread-Mix Schar
- 125 g margaryny (można zamienić na masło)
- 160 g gęstego dżemu (np. z porzeczek, śliwek) + dżem do przełożenia ciasta
- 70 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki przyprawa do piernika
Polewa:
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka dowolnej bezglutenowej galaretki
Wszystko razem podgrzać. Schłodzoną polewą polać słochodzony piernik. Polewa jest bardzo słodka, można z niej zrezygnować.
Piernik można przełożyć dżemem i budyniem. Piernik można przełożyć tylko dżemem.
Sposób wykonania ciasta:
W misce zmiksować 3 całe jajka na puszystą masę. W oddzielnej misce za pomocą miksera wymieszać cukier z margaryną. Następnie do tej masy dodać, dżem, kakao, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Wszystko wymieszać mikserem. Do ciasta dodać mąkę i ubite jajka, wszystko wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 35 – 40 min. Przestudzony piernik przekroić, posmarować dżemem i budyniem. Polać polewą.