BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI

SCHAR Mix B mieszanka do wypieku pieczywa, bezglutenowa (1kg)

  • (2 Opinii) Dodaj recenzję
  • Kod: 8008698004845
    Producent: SCHAR
  • Mąka bezglutenowa do wypieku chleba opracowana specjalnie dla osób nietolerujących glutenu. Idealna mieszanka do wypieku chleba, bułek oraz pizzy.

    Masa netto: 1kg 

    Producent: SCHAR

    Dystrybutor: Eko Wital

    Kraj producenta: Włochy 

    Składniki: skrobia kukurydziana, mąka ryżowa, białko łubinu, dekstroza, błonnik roślinny (z jabłka), substancja zagęszczająca: hydroksypropylometyloceluloza, sól

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartości odżywcze w 100g:
    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 1429/ 337
    Węglowodany (g): 78,0
     - w tym cukry (g): 2,6
    Tłuszcz (g): 0,6
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
    Błonnik (g): 4,1
    Białko (g): 2,6
    Sól (g): 0,73 

    Alergeny: łubin

    Certyfikat: IT-016-117 

    Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru: TAK

    Bez sztucznych barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

     

    Przepis

    Piernik
    Piernik

    Przepis pochodzi z bloga wioletazysk.pl

    dr Wiolety Zysk

    Składniki:

    • 120 g mąki Mix B – Bread-Mix Schar
    • 125 g margaryny (można zamienić na masło)
    • 160 g gęstego dżemu (np. z porzeczek, śliwek) + dżem do przełożenia ciasta
    • 70 g cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki przyprawa do piernika

    Polewa:

    • 2 łyżki margaryny
    • 2 łyżki mleka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka dowolnej bezglutenowej galaretki

    Wszystko razem podgrzać. Schłodzoną polewą polać słochodzony piernik. Polewa jest bardzo słodka, można z niej zrezygnować.

    Piernik można przełożyć dżemem i budyniem. Piernik można przełożyć tylko dżemem.

    Sposób wykonania ciasta:

    W misce zmiksować 3 całe jajka na puszystą masę. W oddzielnej misce za pomocą miksera wymieszać cukier z margaryną. Następnie do tej masy dodać, dżem, kakao, sodę, przyprawę do piernika, cynamon. Wszystko wymieszać mikserem. Do ciasta dodać mąkę i ubite jajka, wszystko wymieszać mikserem. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Piec w rozgrzanym piekarniku do 170°C około 35 – 40 min. Przestudzony piernik przekroić, posmarować dżemem i budyniem. Polać polewą.