BEZ LAKTOZY BIO

*KÄRNTNERMILCH Mleko 1,5% bez laktozy (500 ml)

Dodaj recenzję
Kod: 9004283005005
Producent: KÄRNTNERMILCH
Najwyższej jakości, czyste, pełnowartościowe mleko bez laktozy z 1,5% tłuszczu. >>> Podstawą pozbawionego laktozy mleka pełnego z Karyntii jest najlepsze na świecie mleko surowe. Najwyższa jakość mleka w Karyntii jest wynikiem najsurowszych na świecie kryteriów mleka surowego i ciągłych kontroli jakości. Własne laboratorium oraz specjalnie przeszkoleni doradcy rolni, tworzą więź między firmą a rolnikiem i gwarantują, że zwierzęta od których pochodzi mleko, żywione są paszą wolną od GMO, mają dłuższy wypas na łąkach wśród chronionych parków krajobrazowych i utrzymywane są w pełnym zdrowiu.

Objętość netto: 500ml

Producent: KÄRNTNERMILCH

Dystrybutor: Eko Wital

Pochodzenie: Austria

Skład: mleko bez laktozy*

*certyfikowany składnik ekologiczny

Wartość odżywcza w 100g produktu:

Wartość energetyczna (kJ/kcal): 197/47
Węglowodany (g): 4,8
 - w tym cukry (g): 4,8
Tłuszcz (g): 1,5
 - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 1,1
Białko (g): 3,5
Sól (g): 0,13

Alergeny: mleko

Warunki przechowywania: Przechowywać w temperaturze od 4 °C do 6 °C. Po otwarciu spożyć w ciągu 3 dni.

Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: NIE
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez laktozy: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK

Certyfikat BIO: Nie
Bezglutenowy (certyfikat): Nie
Bez laktozy: Tak
Wegetariański: Nie
Wegański: Nie
Bez glutenu w składnikach: Nie
Bez dodatku cukru: Nie

Przepis

Ciasto bananowo-orzechowe z kremową polewą
Ciasto bananowo-orzechowe z kremową polewą

Banany dość szybko się psują i często nie nadążmy z ich jedzeniem. A ponieważ nie cierpię niczego marnować, ciągle wymyślam nowe przepisy, w których mogę je wykorzystać. To jedno z moich ulubionych ciast. Jeśli też masz ten problem, konieczne musisz je wypróbować.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów" Toby Amidor.

 

 

Okrągła forma do pieczenia o średnicy 23 cm

Robot kuchenny z końcówkami do ubijania

• 1 szklanka (140g) naturalnej (niebielonej) mąki uniwersalnej

• 1 szklanka (120g) mąki pszennej pełnoziarnistej

• 1 łyżeczka mielonego cynamonu

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

• 1/8 łyżeczki soli

• ¼ szklanki (60g) miękkiego niesolonego masła

• ¼ szklanki jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu (2%)

• ½ szklanki (110g) jasnego brązowego cukru

• ¼ szklanki syropu klonowego

• 3 banany, zgniecione

• 2 duże jajka

• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

• 1 szklanka półtłustego mleka (1,5%)

• ¾ szklanki (90g) orzechów włoskich, grubo posiekanych (oraz trochę do przybrania)

Polewa:

• 250ml kremowego serka

• ¼ szklanki jogurtu greckiego w obniżonej zawartości tłuszczu (2%)

• ¼ szklanki półtłustego mleka

• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

• ¾ szklanki (35g) cukru pudru

Rozgrzej piekarnik do temp. 180 ̊C.

1. Przesiej do średniej miski składniki suche: mąkę uniwersalną, pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę i sól.

2. Umieść w drugiej dużej misce lub misie robota kuchennego masło i jogurt grecki. Ubijaj je końcówką do ubijania na najwyższych obrotach do powstania kremowej masy. Kontynuuj ubijanie, dodając najpierw brązowy cukier i syrop klonowy, a następnie banany, jajka i ekstrakt z wanilii. Wsyp do masy połowę składników suchych i ucieraj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Nie przerywając miksowania, dodawaj na zmianę mleko i partiami resztę składników suchych. Na zakończenie wsyp większość orzechów włoskich i delikatnie wymieszaj całość łyżką.

3. Przełóż ciasto do formy i wstaw na środkową półkę piekarnika. Piecz przez 25-30 minut, aż lekko się przyrumieni, a patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij formę z piekarnika, przełóż ciasto na metalową kratkę i pozostaw na 15 minut, aby przestygło.

4. Polewa: Umieść w dużej misce serek, jogurt grecki, mleko i wanilię. Ubijaj mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie przerywając miksowania, dodawaj po łyżce cukier puder.

5. Za pomocą łopatki rozsmaruj gotową polewę na cieście. Wierzch posyp resztą orzechów włoskich. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dobra rada: Aby polewa była lżejsza, użyj serka o obniżonej zawartości tłuszczu.