BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

BYODO Musztarda średnio ostra, bezglutenowa (200ml) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4018462161708
    Producent: BYODO
  • Organiczna musztarda o gładkiej strukturze i ostrym smaku. Doskonała z kiełbasą i serem, wzbogaca smak dresingów, dipów, zup, mięs i ryb.

    Musztarda średnio ostra, bezglutenowa BIO

    Objętość netto: 200ml

    Producent: BYODO

    Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o.

    Kraj pochodzenia: Niemcy

    Składniki: woda, ŻÓŁTE NASIONA GORCZYCY*, biały ocet winny*, sól morska, BRĄZOWE NASIONA GORCZYCY*, przyprawy*
    * składniki pochodzące z upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 414 kJ/ 100 kcal
    Węglowodany (g): 1,4
     - w tym cukry (g): 1,1
    Tłuszcz (g): 6,0
     - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8

    Błonnik (g): 0

    Białko (g): 6,0
    Sól (g): 3,9

     

    Alergeny: gorczyca

    Certyfikat: DE-OKO-013 rolnictwo UE, PL-EKO-01

    Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące

     

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK

    Bez glutenu w składnikach: TAK 

    Bez cukru:  TAK

    Bez barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

    Przepis

    Sałatka z komosą ryżową
    Sałatka z komosą ryżową

    SKŁADNIKI:

    • 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
    • 1 szklanka wody
    • 5 szt. oliwek czarnych
    • 3 liście sałaty lodowej
    • 5 szt. pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżki kiełków rzodkiewki
    • łyżeczka szczypiorku
    • 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/ 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
    • kurkuma, pieprz

     

     

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

    Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.