



BYODO Musztarda średnio ostra, bezglutenowa (200ml) - BIO
Organiczna musztarda o gładkiej strukturze i ostrym smaku. Doskonała z kiełbasą i serem, wzbogaca smak dresingów, dipów, zup, mięs i ryb.
Musztarda średnio ostra, bezglutenowa BIO
Objętość netto: 200ml
Producent: BYODO
Dystrybutor: Eko-Wital Sp. z o.o.
Kraj pochodzenia: Niemcy
Składniki: woda, ŻÓŁTE NASIONA GORCZYCY*, biały ocet winny*, sól morska, BRĄZOWE NASIONA GORCZYCY*, przyprawy*
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych
Wartości odżywcze w 100g:
Wartość energetyczna (kJ/kcal): 414 kJ/ 100 kcal
Węglowodany (g): 1,4
- w tym cukry (g): 1,1
Tłuszcz (g): 6,0
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,8
Błonnik (g): 0
Białko (g): 6,0
Sól (g): 3,9
Alergeny: gorczyca
Certyfikat: DE-OKO-013 rolnictwo UE, PL-EKO-01
Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w chłodnym miejscu.
Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące
Produkt naturalny: TAK
Produkt wegetariański: TAK
Produkt wegański: TAK
Bez glutenu w składnikach: TAK
Bez cukru: TAK
Bez barwników: TAK
Bez konserwantów: TAK
Bez jaj: TAK
Bez orzechów: TAK
Bez drożdży: TAK
Przepis
SKŁADNIKI:
- 5 łyżek komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody
- 5 szt. oliwek czarnych
- 3 liście sałaty lodowej
- 5 szt. pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki kiełków rzodkiewki
- łyżeczka szczypiorku
- 1/ 4 szt. kopru włoskiego (fenkuł)
- 1 ząbek czosnku
- 1/ 4 łyżki musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kurkuma, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Komosę ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i kurkumy ok. 15 minut. Odstaw do ostygnięcia, sałatę umyj i dokładnie osusz, porwij na kawałki. Pomidory przekrój na pół, fenkuła pokrój w paski, a rzodkiewkę w plastry, dodaj do sałaty razem z oliwkami i komosą, wymieszaj. Obierz czosnek i smaż w całości na oliwie do zarumienienia. Rozetrzyj go następnie z solą, dodaj do czosnku musztardę, ocet winny, pieprz i oliwę, wymieszaj aż do uzyskania jednolitego sosu. Sosem polej sałatkę, delikatnie wymieszaj, posyp posiekanym szczypiorkiem.