BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój migdałowy słodzony syropem z agawy (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8428532230016
Producent: ECOMIL
Świetna alternatywa dla napojów sojowych i ryżowych. Nie zawiera glutenu i laktozy. Produkt wegański.

Napój migdałowy słodzony syropem z agawy ekologiczny.

 

Objętość netto: 1000ml

Producent: ECOMILHiszpania.

Składniki: woda, migdały* 7%, syrop z agawy*, maltodekstryna kukurydziana*. Produkt jest wytwarzany w zakładzie w którym przetwarza się orzechy.
*produkt rolnictwa ekologicznego 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna: 46kcal (192 kJ)
  • Białko: 0,9g
  • Węglowodany: 5,4g
  • w tym cukry: 3,8g
  • Tłuszcz: 2,1g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2g
  • Sól: 0,25g

Certyfikacja: ES-ECO-020-CV, rolnictwo UE/spoza UE.

Warunki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 5 dni.

Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

Przepis

Keks bananowy orkiszowy z orzechami włoskimi
Keks bananowy orkiszowy z orzechami włoskimi

Banany, orkisz i ulubione bakalie, to sposób na keks bananowy -  ciasto ekspresowe i dosłownie na każdą kieszeń. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać mocno już dojrzałe banany, a  masz w domu odrobinę roślinnego mleka, mąki i orzechów, wystarczy, że połączysz składniki, by powstał ten wspaniały, chrupiący chlebek. Banany i orzechy w lekkim cieście z mąki orkiszowej, to przepis tak prosty, że ciasto nie może się nie udać. No i ten zapach, który rozchodzi się po domu w trakcie pieczenia... 

SKŁADNIKI:

                            

WYKONANIE:

W dużej misce wymieszać mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i odstawić. Posiekać nożem 100 g orzechów włoskich i odstawić. W innej dużej misce o niskich brzegach rozgnieść banany, pomagając sobie widelcem, następnie dodać syrop klonowy, mleko migdałowe i olej ryżowy, mieszając wszystko do uzyskania jednolitej masy. Masę na bazie bananów oraz posiekane orzechy dodać do mąki i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wyszło gładkie ciasto. Przełożyć do formy keksowej (o długości 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Udekorować pozostałymi orzechami (całymi albo posiekanymi) i piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 40–45 minut albo do osiągnięcia złocistego koloru. Po wyjęciu bananowego ciasta z piekarnika, pozostawić je do wystudzenia, a następnie wyjąć z formy: posmarować syropem klonowym. Rada To ciasto, które wywodzi się prawdopodobnie z Ameryki, powstało w celu wykorzystania zbyt dojrzałych bananów. Dlatego można też dodać owoce, które już nie nadają się do jedzenia, gdyż zaczęły czernieć i są zbyt miękkie. Babka bananowa jest doskonała na śniadanie, sama albo posmarowana ulubioną marmoladą.  

* Przepisy pochodzą z książek Rosselli Venezia i Gabili Gerardi „Free. Gotowanie bez glutenu, mleka, jajek, cukru” oraz „Free. Słodkości bez glutenu, mleka, jajek, cukru”.