Napój migdałowy bez cukru ekologiczny
Objętość netto: 1l
Producent: ECOMIL, Hiszpania.
Skład: woda, migdały* 6%, skrobia z tapioki*, naturalny aromat migdałowy*. Produkt jest wytwarzany w zakładzie w którym przetwarza się orzechy.
*produkt rolnictwa ekologicznego.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 32kcal (134kJ)
Białko: 1g
Węglowodany: 3,3g
- w tym cukry: <0,3g
Tłuszcz: 2,1g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4g
Sól: 0,14g
Certyfikacja: ES-ECO-020-CV, rolnictwo UE/spoza UE.
Waruniki przechowywania: Po otwarciu przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu 5 dni.
Przepis
SKŁADNIKI: (na 1 słoiczek):
- ½ szklanki migdałów bez skórek
- ½ szklanki orzechów nerkowca
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki chłodnej wody
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonych nasion kuminu
- 3 łyżki napoju roślinnego bez cukru i aromatów (na przykład ryżowego)
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
- szczypta mielonego pieprzu
PRZYGOTOWANIE:
Umieść w blenderze wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy. Zmiksuj, a następnie wlej oliwę i ponownie zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Przepis Agnieszki Maciąg z książki „SMAK WIECZNEJ MŁODOŚCI. Jak zachować młodość i witalność w każdym wieku”.