BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój migdałowy z chia ekologiczny, niesłodzony (1l) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 8428532192406
Producent: ECOMIL

Produkt idealnie zastępuje mleko

Objetość netto: 1000ml

Producent: ECOMIL, Hiszpania.

Składniki: woda, MIGDAŁY* 5%, nasiona chia* 1,5%, olej z nasion chia* 0,4%, emulgator: lecytyna słonecznikowa*, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, naturalny aromat*

*składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

Informacje o alergenach: Zawiera migdały. Może zawierać inne orzechy

 

Wartość odżywcza w 100g produktu:

  • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 150/36
  • Białko (g): 1,1
  • Węglowodany (g): 0,8
  • W tym cukry (g): <0,3
  • Tłuszcz (g): 2,9
  • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
  • Sól (g): 0,1

Przepis

Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj
Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj

SKŁADNIKI:

Do ciasta z dynią:

  • 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 80 ml napoju migdałowego
  • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy

Do ciasta czekoladowego z cukinią:

  • 220 g młodych i miękkich cukinii
  • 125 g cukru trzcinowego
  • 100 ml napoju migdałowego
  • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
  • 50 g kakao
  • 50 g migdałów
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 16 g proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.