BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWE WEGETARIAŃSKI BIO

ECOMIL Napój migdałowy ekologiczny niesłodzony z chia (1l) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 8428532192406
    Producent: ECOMIL
  • Napój migdałowy niesłodzony z chia BIO

    Objetość netto: 1000ml

    Producent: ECOMIL, Hiszpania.

    Składniki: woda, MIGDAŁY* 5%, nasiona chia* 1,5%, olej z nasion chia* 0,4%, emulgator: lecytyna słonecznikowa*, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego*, naturalny aromat*

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Informacje o alergenach: Zawiera migdały. Może zawierać inne orzechy

     

    Wartość odżywcza w 100g produktu:

    • Wartość energetyczna (kJ/kcal): 150/36
    • Białko (g): 1,1
    • Węglowodany (g): 0,8
    • W tym cukry (g): <0,3
    • Tłuszcz (g): 2,9
    • W tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,5
    • Sól (g): 0,1

     

    Przepis

    Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj
    Babka zebra z dynią i cukinią bez mleka i jaj

    SKŁADNIKI:

    Do ciasta z dynią:

    • 220 g dyni Hokkaido ugotowanej na parze
    • 125 g cukru trzcinowego
    • 80 ml napoju migdałowego
    • 125 g jogurtu sojowego naturalnego
    • 100 ml oleju słonecznikowego
    • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 16 g proszku do pieczenia masło roślinne do wysmarowania formy

    Do ciasta czekoladowego z cukinią:

    • 220 g młodych i miękkich cukinii
    • 125 g cukru trzcinowego
    • 100 ml napoju migdałowego
    • 125 g naturalnego jogurtu sojowego
    • 50 ml oleju słonecznikowego
    • 180 g mąki pszennej (na pizzę)
    • 50 g kakao
    • 50 g migdałów
    • 40 g skrobi kukurydzianej
    • 16 g proszku do pieczenia

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Do ciasta z dynią przesiać mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować dynię, cukier i olej do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do miski i wsypać połączone uprzednio składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Do ciasta czekoladowego przesiać mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia. W blenderze zmiksować oczyszczone i pokrojone cukinie, cukier, olej i migdały, aby uzyskać jednolitą masę. Przełożyć do miski i wsypać składniki sypkie, dodając je naprzemiennie z napojem migdałowym. Na koniec dodać jogurt. Oba ciasta powinny mieć jednakową gęstość: jeśli potrzeba któreś rozrzedzić, można dodać napój roślinny. Formę o średnicy 24 cm posmarować masłem i posypać mąką. Następnie wlewać ciasto: zaczynać od jednej strony, wylewając część ciasta z dynią na spód, na środku wylać tyle samo ciasta z kakao i tak naprzemiennie wylewać do skończenia składników (jeśli będzie się postępować właściwie, trzeba będzie obracać formę, aby dobrze rozłożyć dwubarwne masy). Piec przez 45 minut (należy sprawdzać patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wyjęciu wystudzić i dopiero wtedy podawać.