BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

NATUMI Napój owsiany naturalny bez laktozy (1l) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4038375024396
    Producent: NATUMI
  • Ekologiczny napój z pełnoziarnistego owsa. Jest to produkt w 100% roślinny, bez laktozy, zawierający naturalnie występujące cukry pochodzące z fermentacji owsa. Nie nadaje się dla niemowląt. Produkt UHT. Wstrząsnąć przed użyciem.

    Objętość netto: 1l 

    Producent: NATUMI

    Dystrybutor: Bio Planet

    Kraj producenta: Niemcy 

    Składniki: woda, pełnoziarnisty owies* (15%), olej słonecznikowy*, sól morska 

    *składniki pochodzące z kontrolowanych upraw ekologicznych

    Wartości odżywcze w 100g:

    Wartość energetyczna (kJ/kcal): 200/48
    Węglowodany (g): 8,4
     - w tym cukry (g): 5,6
    Tłuszcz (g): 1,3
    - w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
    - jednonienasycone kwasy tłuszczowe: 0,4 g,
    - wielonienasycone kwasy tłuszczowe: 0,6 g
    Błonnik (g): <0,5
    Białko (g): <0,5
    Sól (g): 0,13

    Alergeny: owies

    Certyfikat: DE-ÖKO-013 rolnictwo UE / spoza UE

    Warunki przechowywania: po otwarciu przechowywać 4 dni w warunkach chłodniczych.  Wstrząsnąć przed spożyciem.

    Produkt naturalny: TAK 

    Produkt wegetariański: TAK 

    Produkt wegański: TAK 

    Bez glutenu: TAK 

    Bez laktozy: TAK

    Bez cukru TAK

    Bez sztucznych barwników: TAK 

    Bez konserwantów: TAK 

    Bez jaj: TAK

    Bez orzechów: TAK 

    Bez drożdży: TAK 

     

     

    Przepis

    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu
    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

      Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

    SKŁADNIKI:

    (16 sztuk):

    • 100 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 50 g mąki owsianej
    • 30 g mielonego siemienia lnianego
    • 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
    • 7 g drożdży suchych
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
    • 2 gruszki
    • olej do smażenia

    Składniki na nadzienie makowe:

    • 50 g maku mielonego
    • 30 g rodzynek
    • 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
    • otarta skórka z połowy cytryny
    • syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
    • 200 ml wody do ugotowania maku

    Do posypania:

    • cukier-puder z ksylitolu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

    Ciasto:

    1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
    2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
    3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

     

    Uwagi:

    Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.