BEZ LAKTOZY WEGETARIAŃSKI BIO

NATUMI Napój owsiany naturalny bez laktozy (1l) - BIO

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 4038375024396
    Producent: NATUMI
  • Produkt bez dodatku cukru. Zawiera naturalne cukry z fermentacji owsa.

    Napój owsiany naturalny bez laktozy ekologiczny

    Skład:
    woda, pełnoziarnisty owies*(15%), olej słonecznikowy*, sól morska
    * certyfikowany składnik ekologiczny

    Objętość netto: 1l

    Pochodzenie: rolnictwo UE / spoza UE

    Wartość odżywcza w 100ml produktu:
    Wartość energetyczna - 203 kJ / 48 kcal
    Białko - 0,6 g
    Węglowodany - 8,5 g,
    w tym cukier - 3,7 g;
    w tym laktoza - 0 g
    Tłuszcz - 1,3 g,
    w tym kwasy tłuszczowe: nasycone - 0,8 g,
    jednonienasycone kwasy tłuszczowe- 0,04 g,
    wielonienasycone kwasy tłuszczowe- 0,5 g;
    Cholesterol - 0 mg
    Błonnik - 0,05 g
    Sód - 0,04 g


    Certyfikacja: DE-OKO-013 rolnictwo UE / spoza UE

    Producent: Natumi GmbH, Gierlichsstrabe 17, 53840 Troisdorf

    Wstrząsnąć przed spożyciem!
    Po otwarciu przechowywać 4-5 dni w warunkach chłodniczych.
    Nie nadaje się dla niemowląt.

    Data minimalnej trwałości: nie krótsza niż 3 miesiące.

     

     

    Przepis

    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu
    Bezglutenowe, wegańskie bułeczki z makiem i cukrem pudrem z ksylitolu

      Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

     

    SKŁADNIKI:

    (16 sztuk):

    • 100 g mąki gryczanej
    • 100 g mąki ryżowej
    • 50 g skrobi ziemniaczanej
    • 50 g mąki owsianej
    • 30 g mielonego siemienia lnianego
    • 30-40 g wybranej substancji słodzącej (ksylitol, erytrytol)
    • 7 g drożdży suchych
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 200-300 ml ciepłego napoju roślinnego
    • 2 gruszki
    • olej do smażenia

    Składniki na nadzienie makowe:

    • 50 g maku mielonego
    • 30 g rodzynek
    • 40 g orzechów włoskich (rozdrobnionych)
    • otarta skórka z połowy cytryny
    • syrop daktylowy lub ksylitol do posłodzenia
    • 200 ml wody do ugotowania maku

    Do posypania:

    • cukier-puder z ksylitolu

     

    PRZYGOTOWANIE:

    Nadzienie makowe:

    1. Mak gotujemy, aż wsiąknie woda. Do ugotowanego maku dodajemy skórkę z cytryny, rozdrobnione orzechy oraz rodzynki. Mieszamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na koniec dosładzamy.

    Ciasto:

    1. Suche składniki mieszamy w dużej misce, dodajemy stopniowo podgrzany napój roślinny i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy gruszki i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być gęste, ale i z możliwością swobodnego połączenia składników.
    2. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie powinno być już wyrośnięte i prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
    3. Rozgrzewamy olej na patelni, dłonie natłuszczamy olejem. Łyżką nabieramy porcję ciasta, delikatnie spłaszczamy, na środek nakładamy nadzienie makowe, zawijamy ciasto w ten sposób, by mak znalazł się w środku i formujemy płaskie placuszki. Bułeczki powinny urosnąć na patelni. Smażymy z obu stron.

     

    Uwagi:

    Napój roślinny do ciasta nie może być gorący. Najlepiej sprawdzić to wkładając do niego palec. Nie przygotowujemy uformowanych placuszków na zapas, tylko każdorazowo formujemy tyle, by zmieściły się na patelni. Bułeczki przekręcamy tylko dwa razy, nie klepiemy ciasta i nie ugniatamy ciasta na patelni.

     

    Produkty polecane do tego  przepisu:

     mak niebieski  drożdże sucherodzynki sułtanki

    * Przepis pochodzi z bloga: misamocy.pl