BIO

LEGUTKO Nasiona na kiełki Słonecznik (10g) - BIO

Dodaj recenzję
Kod: 5903837560523
Producent: LEGUTKO
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, który wzmacnia kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Dodatkowo zawierają również magnez, potas oraz miedź i cynk. Powinni je włączyć do diety narażeni na niedobór tych pierwiastków wegetarianie. Są także bogatym źródłem witaminy D, oraz białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Produkcję kiełków najłatwiej prowadzić na kiełkownicy: wypłukane nasiona zamoczyć na 3-6 godzin w ciepłej, przegotowanej wodzie, a następnie równomiernie rozłożyć na siatce naczynia na kiełki. Dodać wody do dolnego poziomu siatki i dbać o jej systematyczne uzupełnianie i wymianę. Po 6-7 dniach kiełki są gotowe do spożycia.

Masa netto: 10g

Producent: LEGUTKO

Dystrybutor: Eko Wital

Kraj pochodzenia: Polska

Składniki: nasiona słonecznika*

* produkt pochodzący z gospodarstwa ekologicznego

Certyfikat: PL-EKO-01, rolnictwo UE

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

 

Opłukane nasiona należy wsypać do słoika lub rozłożyć na kiełkownicy, następnie zalać na kilka godzin przegotowaną, letnią wodą. Wodę zlać, słoik nakryć gazą. Kiełki należy płukać 2 razy dziennie. Ustawić w ciepłym, nienasłonecznionym miejscu. Po 10-15 dniach kiełki są gotowe do spożycia.