WEGETARIAŃSKI BIO

*KRAJOWA Natka piertuszki ekologiczna [pęczek] [1szt.] - BIO (k) (f)

  • Dodaj recenzję
  • Kod: 1973
  • Natka – cenny produkt spożywczy, ma duże wartości lecznicze, mogą ją jadać wszyscy, nie ma żadnych przeciwwskazań: profilaktyka anemii (zapewnia dowóz żelaza i witaminy C), profilaktyka chorób górnych dróg oddechowych, nerek, wątroby, wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia wzrok, reguluje przemianę wodno – elektrolitową w tkankach – powoduje wydalenie zbędnej wody z ustroju (nie spowoduje odwodnienia); okłady z natki przynoszą ulgę w stanach zapalnych sutka, zwłaszcza u matek karmiących; odwary z natki usuwają piegi i wypryski trądzikowe (przemywać twarz dwa razy dziennie); zmiażdżone liście pietruszki stosuje się w formie okładów np. na ukąszenia owadów;

    Przepis

    Makaron z grochu z pesto pietruszkowym
    Makaron z grochu z pesto pietruszkowym

     Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

                   makaron z grochu

     

    Czy wiesz, że...

    ROŚLINY STRĄCZKOWE 

    są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych: 

    • zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika, 
    • dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu, 
    • połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.

     

    SKŁADNIKI:

    (2 porcje) 

     

    * 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu

     

    PRZYGOTOWANIE:

     Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.

     Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.

     

    Produkty polecane do tego  przepisu:

     

    FABIJAŃSCY Makaron świderek z groszku zielonego bezglutenowy (250g) - BIO         FABIJAŃSCY Makaron świderek z soczewicy czerwonej bezglutenowy (250g) - BIO ss       PETRAS Makaron penne z ciecierzycy z lnem złotym bezglutenowy 200g - BIO  

    ORGANIC Orzechy nerkowca ekologiczne (150g) - BIO         EKO-WITAL Oliwa z oliwek extra virgin tłoczona na zimno (500ml) - BIO     Grejpfrut ekologiczny - BIO

      

     

     

    * Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.