![*KRAJOWA Natka piertuszki ekologiczna [pęczek] [1szt.] - BIO (k) (f) *KRAJOWA Natka piertuszki ekologiczna [pęczek] [1szt.] - BIO (k) (f)](/media/products/813a377407a70c902be641191d97057c/images/thumbnail/gallery_pietruszka.jpg?lm=1647102822)

*KRAJOWA Natka piertuszki ekologiczna [pęczek] [1szt.] - BIO (k) (f)
Natka – cenny produkt spożywczy, ma duże wartości lecznicze, mogą ją jadać wszyscy, nie ma żadnych przeciwwskazań: profilaktyka anemii (zapewnia dowóz żelaza i witaminy C), profilaktyka chorób górnych dróg oddechowych, nerek, wątroby, wzmacnia paznokcie i włosy, poprawia wzrok, reguluje przemianę wodno – elektrolitową w tkankach – powoduje wydalenie zbędnej wody z ustroju (nie spowoduje odwodnienia); okłady z natki przynoszą ulgę w stanach zapalnych sutka, zwłaszcza u matek karmiących; odwary z natki usuwają piegi i wypryski trądzikowe (przemywać twarz dwa razy dziennie); zmiażdżone liście pietruszki stosuje się w formie okładów np. na ukąszenia owadów;
Przepis
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Czy wiesz, że...
ROŚLINY STRĄCZKOWE
są w kuchni roślinnej podstawą sporządzania pełnowartościowych potraw białkowych:
- zawierają duże ilości białka, węglowodanów i błonnika,
- dostarczają witamin B1 i B2, wapnia, potasu, żelaza, miedzi i manganu,
- połączone w daniu z jednym lub kilkoma z następujących produktów: zbożem, orzechami, nasionami czy produktami mlecznymi – dają kompletny (pod względem zawartości aminokwasów) posiłek.
SKŁADNIKI:
(2 porcje)
- 125 g (½ paczki) makaronu z grochu lub z soczewicy, ciecierzycy, ryżu
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 garść nerkowców
- 50 g wegańskiego twardego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czerwony grejpfrut
* 1 porcja zawiera: ok. 625 kcal/1184 kJ 54 g węglowodanów, 21 g białka, 35 g tłuszczu
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Natkę pietruszki siekamy. Orzechy blendujemy na gładko. Posiekaną natkę, zblendowane nerkowce, pokrojony wegański żółty ser, oliwę, sól i pieprz blendujemy.
Grejpfrut obieramy, dzielimy na cząstki i — według uznania — oddzielamy miąższ od albedo (białej błony). Makaron podajemy ciepły z pesto pietruszkowym i kawałkami grejpfruta.
Produkty polecane do tego przepisu:
* Przepis pochodzi z książki Katarzyny Gubały „WEGE ENERGIA”.